Svet smúti nad tragickou smrťou francúzskych športovcov, Bach: Je to šok

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 13:31 • 2 min
Svet smúti nad tragickou smrťou francúzskych športovcov, Bach: Je to šok

LAUSANNE - Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach vyjadril hlbokú ľútosť nad smrťou troch francúzskych športovcov, ktorí zahynuli pri pondelňajšej zrážke dvoch vrtuľníkov na severozápade Argentíny.

slovakia

left justify in out

Medzi desiatimi obeťami nehody sú dvaja olympijskí medailisti - francúzska plavkyňa Camille Muffatová, držiteľka zlata na 400 metrov voľný spôsob, striebra na 200 metrov v.sp. a bronzu zo štafety na 4x200 m z OH 2012 v Londýne, a bývalý boxer Alexis Vastine, bronzový medailista z OH v Pekingu 2008. Tragédiu neprežila ani 57-ročná jachtárka Florence Arthaudová, ktorá v roku 1990 vytvorila rekord najrýchlejšieho individuálneho preplávania severného Atlantiku.
     

"Sme šokovaní týmito smutnými správami. Naše myšlienky smerujú k rodinám a priateľom týchto veľkých športovcov, ktorí nás navždy opustili. Športový svet a olympijská rodina stratila troch dôležitých členov," uviedol Bach vo vyjadrení, z ktorého citovala agentúra AP.
     

Na znak úcty k zosnulým športovcom bude olympijská zástava v centrále MOV v Lausanne viať najbližšie tri dni na pol žrde. "Náhla smrť našich rodákov nás zasiahla a naplnila hlbokým smútkom," uviedol v stanovisku francúzsky prezident Francois Hollande.
     

Športovci sa v Argentíne zúčastňovali na nakrúcaní televíznej reality šou "Dropped". Program, vysielaný s menšími obmenami aj v iných európskych krajinách, sa začal nakrúcať vlani v septembri a bol tesne pred dokončením. Súťažiaci, bývalí vrcholoví športovci, boli odkázaní v divočine niekoľko dní sami na seba. K nehode došlo v provincii La Rioja neďaleko mesta Villa Castelli, ktoré leží 1170 kilometrov severozápadne od metropoly Buenos Aires. Helikoptéry sa zrazili v dobrom počasí vo vzduchu iba 400 metrov od miesta štartu a v plameňoch sa zrútili na zem. Príčiny nehody nie sú stále známe.
     

Smútok zo smrti kolegyne vyjadrila aj americká plavkyňa Jessica Hardyová. "Sú to zdrvujúce správy. Jej život sa skončil príliš skoro," uviedla na adresu Muffatovej olympijská víťazka z OH 2012 v Londýne na 4x100 m pol. preteky. Štvornásobná olympijská šampiónka Janet Evansová označila Muffatovú za "neuveriteľnú športovkyňu, ktorá bola inšipráciou pre nás všetkých". Správa o smrti francúzskej plavkyne šokovala aj maďarskú univerzálku Katinku Hosszuovú. "Nedokážem tomu uveriť," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies