Svet si pripomenul 12. výročie vĺn cunami pri zemetrasení v Indickom oceáne

NETKY.SK • 26 December 2016, 18:55 • 2 min
Svet si pripomenul 12. výročie vĺn cunami pri zemetrasení v Indickom oceáne

BANGKOK - Krajiny juhovýchodnej Ázie si dnes rôznymi smútočnými podujatiami a obradmi pripomenuli smutné 12. výročie vĺn cunami v Indickom oceáne, v dôsledku ktorých tam zahynuli státisíce ľudí. Tragédia postihla spolu 14 krajín.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti výročia ničivých vĺn cunami, ktoré v najzápadnejšie položenej provincii Indonézie usmrtili takmer 200.000 ľudí, sa dnes na smútočných náboženských obradoch modlili tiež obyvatelia indonézskej provincie Aceh. Spomienkové podujatie sa konalo pri mešite Ulee Lheu v metropole Banda Aceh.

 

 

 

V miestnom múzeu cunami tragédiu pripomenula výstava fotografií 12 autorov. Indonézske zástavy v provincii Aceh budú nasledujúce tri dni spustené na pol žrde. Rybári ani rybárske spoločnosti nebudú počas tohto obdobia na počesť pamiatky zosnulých loviť na mori.

 

V šiestich provinciách na juhozápadnom pobreží Thajska - Phuket, Krabi, Phangnga, Ranong, Satun a Trang - sa dnes na rôznych miestach konali smútočné obrady na pamiatku takmer 5400 obetí, ktoré si v krajine v roku 2004 vyžiadali vlny cunami.

 

 

V týchto provinciách sa dnes už tradične uskutočnili aj spoločné evakuačné cvičenia. Vzdelávacie aktivity a evakuačné cvičenia majú predísť obrovským stratám na životoch v prípade ďalšej podobnej katastrofy tohto rozmeru. Evakuačné cvičenia sa v týchto šiestich rizikových provinciách, ohrozených cunami, konajú každoročne 26. decembra. Pozdĺž východného a západného pobrežia Thajska rozmiestnili úrady vyše 100 výstražných veží.

 

Na ostrove dovolenkárov Phuket na juhu Thajska sa konalo niekoľko smútočných podujatí. Obrady sa konali aj v ďalších letoviskách.

 

 

 

Cunami zasiahli krajinu počas turistickej sezóny, keď boli pláže a ostrovy v Thajsku plné dovolenkárov - zahynuli ich tisíce, spolu s nimi aj zamestnanci a dedinčania.

 

Indonéziu a Thajsko spolu s ďalšími krajinami zasiahli 26. decembra 2004 vlny cunami, ktoré vyvolalo mohutné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 v Indickom oceáne. Vyskytlo sa pri pobreží indonézskeho ostrova Sumatra. Prírodná pohroma si vyžiadala podľa odhadov celkovo 230.000 ľudských životov, väčšinu v Indonézii.

 

Išlo o najväčšie zaznamenané vlny cunami v dejinách. Priniesli straty na životoch a škody nielen v Thajsku a Indonézii, ale aj v Indii, Malajzii, na Srí Lanke a ďalších miestach v Indickom oceáne, vrátane pobrežnej Afriky.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona