Svet sa tesne vyhol radiačnej havárii, vyhlásil Zelenskyj

NETKY.SK • 26 August 2022, 06:08 • 2 min
Svet sa tesne vyhol radiačnej havárii, vyhlásil Zelenskyj

KYJEV – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v súvislosti so situáciou okolo odstávky v Záporožskej jadrovej elektrárni vyhlásil, že sa tam len tesne podarilo odvrátiť radiačnú haváriu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

Zelenskyj – rovnako ako predtým ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom – pripísal vinu za dočasné odpojenie elektrárne od prenosovej siete ostreľovaniu zo strany ruskej armády. To spôsobilo požiare v neďalekej uhoľnej elektrárni, ktorá odpojila komplex reaktorov v Záporožskej elektrárni.

 

 

Táto najväčšia jadrová elektráreň v Európe má celkovo šesť reaktorov. V súčasnosti sú však v prevádzke iba dva. Elektrina je potrebná na chladenie a pre bezpečnostné systémy. Zelenskyj priblížil, že po výpadku sa rozbehli záložné generátory, ktoré zaistili, že elektráreň zostala v bezpečí.

 

„Ak by sa nezapli tieto naftové generátory... ak by naši zamestnanci po výpadku nezareagovali, boli by sme nútení prekonávať následky radiačnej havárie,“ uviedol Zelenskyj vo svojom večernom príhovore. „Rusko priviedlo Ukrajinu a všetkých Európanov do situácie na krok od radiačnej katastrofy,“ povedal.

 

 

Zelenskyj tiež apeloval na Medzinárodnú agentúru pre jadrovú energiu (MAAE) a ďalšie svetové organizácie, aby konali omnoho rýchlejšie a prinútili ruské sily opustiť areál elektrárne, ktorý obsadili v marci. Odvtedy sa elektráreň viackrát stala terčom ostreľovania, z ktorého sa vzájomne obviňujú Kyjev a Moskva.

 

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi vo štvrtok povedal, že predstavitelia MAAE sú „veľmi, veľmi blízko“ k tomu, aby mohli elektráreň navštíviť. Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko povedal, že by sa tak mohlo stať v priebehu niekoľkých dní, „určite však nie neskôr než začiatkom septembra“.

 

 

K téme: Rusi odpojili Záporožskú elektráreň. Čaká nás katastrofa?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies