Svet sa lúči s Kobem, pred halou Staples Center sa zapaľovali sviečky

NETKY.SK • 27 Január 2020, 07:59 • 2 min
Svet sa lúči s Kobem, pred halou Staples Center sa zapaľovali sviečky

LOS ANGELES - Pre mnohých basketbalových fanúšikov bol najlepším hráčom Michael Jordan či dodnes hrajúci LeBron James. Lenže prívlastok prvej skutočne globálnej hviezdy tohto športu bude naveky patriť Kobemu Bryantovi.

slovakia

left justify in out

Úplné začiatky

Keď v 90. rokoch žiaril Jordan, bol basketbal ešte lokálny šport, populárny najmä v USA a "len" v niektorých európskych krajinách. Práve vtedy, v roku 1996, sa syn bývalého hráča NBA Joa Bryanta rozhodol k netradičnému kroku. Prihlásil sa na draft, hoci mal iba 18 rokov.

 

 

Hráč s veľkým srdcom

Dovtedy iba štyria hráči prešli do NBA priamo zo strednej školy a všetko to boli pivoti. Dnes už to podľa pravidiel nie je možné. Mladý krídelník však túžil hrať v NBA a univerzitný basketbal ho nezaujímal. Ak by ho nik nedraftoval, bol pripravený odísť na rok do Talianska, kde dohrával kariéru aj jeho otec. Kobe Bryant bol zrejme prvým Američanom, ktorý si vedel predstaviť, že kvalitný basketbal sa môže hrať aj mimo USA.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Leo Messi (@leomessi),

 

Draft Hornets, kariéra Lakers

Z trinástej pozície si ho napokon vybrali Charlotte Hornets, no iba ako výmenný artikel. Klub zo Severnej Karolíny túžil vtedy bojovať o titul a mladý talent vymenil do Kalifornie za Vladeho Divaca. Bola to jedna z najväčších chýb v histórii amerického športu. V Charlotte sa dodnes z titulu neradovali, Bryant priviedol Los Angeles Lakers k piatim triumfom.

 

img

 

Úspechy

Prvé zlaté obdobie prišlo v troch sezónach v období 2000 - 2002. Krídelník Bryant vytvoril perfektne zohraté duo s mohutným pivotom Shaquillom O'Nealom.

 

img

 

Lakers v roku 2004 vymenili Shaqa do Miami a ponúkli Bryantovi dlhodobú zmluvu. Umožnili mu tak stať sa duchovným nástupcom Magica Johnsona a niekým, kto obetoval celú svoju kariéru jednému klubu. Bryant napokon strávil v žlto-fialovom drese celú svoju 20-ročnú kariéru. Pribudli v nej ďalšie dva tituly v rokoch 2009 a 2010, keď našiel ideálneho spoluhráča v podobe španielskeho pivota Paua Gasola. Práve tieto dva triumfy patrili k vrcholu jeho klubovej kariéry, získal po nich ocenenie MVP finále.

 

img

 

Neskutočný zápas

Prirodzený strelec sa zapísal do štatistík NBA aj v januári 2006, keď nastrieľal 81 bodov. Podobný zápis, a to rovných 100 bodov, sa podaril už len ďalšej legende Lakers Wiltovi Chamberlainovi.

 

img

 

Reprezentácia

Vďaka Kobemu, mimochodom rodákovi z Philadeiphie, prešla obrodou aj reprezentácia USA. Američania začali druhé tisícročie viacerými neúspechmi, ktoré vyvrcholili "len" bronzom na OH 2004 v Aténach. Bryant dokázal presvedčiť všetky hviezdy USA, aby obetovali leto a išli si s ním zahrať na olympiádu. Získal dve zlatá v Pekingu 2008 a Londýne 2012. Inšpiroval novú generáciu hráčov USA na čele s LeBronom Jamesom či Kevinom Durantom, ktorá brala medzinárodné podujatia vážne a dokázala zvýšiť globálny záujem o basketbal na maximum.

 

img

 

Obrovské nešťastie

Pred polrokom sa do Číny vrátil, keď prijal ponuku robiť ambasádora majstrovstiev sveta 2019Kobe Bryant už vo svojej misii propagovať basketbal po celom svete pokračovať nemôže, 26. januára 2020 zahynul pri nehode vrtuľníka spoločne so svojou 13-ročnou dcérou Giannou.

 

Viac sa dozviete v článku AKTUALIZÁCIA: Legendárny basketbalista Kobe Bryant opustil navždy náš svet, alebo pod hashtagom #kobebryant

 

Svetové osobnosti basketbalu sa lúčia s Kobem:

Kareem Ambul-Jabbar, najlepší strelec histórie NBA a bývalý hráč Lakers: "Mnoho ľudí si bude pamätať Kobeho Bryanta ako úžasného športovca, ktorý inšpiroval celú generáciu basketbalistov. Ja si ho budem pamätať ako niekoho, kto bol oveľa viac ako športovec."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

(via @kareemabduljabbar_33)

Príspevok, ktorý zdieľa SportsCenter (@sportscenter),

 

Michael Jordan, jeden z najlepších basketbalistov histórie NBA: "Slová nemôžu popísať tú bolesť, ktorú cítim. Kobe bol pre mňa ako brat. Budú mi chýbať rozhovory s ním. Bol to nebezpečný protivník, jeden z najlepších hráčov vôbec. Predovšetkým to bol skvelý otec, ktorý miloval svoje dcéry."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Serkan Aslan (@serkanaslan_),

 

Shaquille O'Neal, bývalý Bryantov spoluhráč z Lakers: "Nedokážem vyjadriť tu bolesť, ktorú prežívam. Stratil som nielen brata, ale aj neter Gigi. To dievča sa narodilo v rovnaký deň, ako moja najmladšia dcéra Me'Arah. Kobe bol viac ako športovec, bol skvelým rodinne založeným človekom."

 

 

Pocta Kobemu v nočných zápasoch

Po tom, ako sa svet dozvedel strašnú správu o smrti tejto legendy, sa v nočných zápasoch NBA Toronto vs. San Antonio a Atlanta vs. Washington zastavil po úvodnom hvizde na chvíľu čas, 24 sekúnd sa nehralo (jedno z dvoch čísiel, ktoré nosil Kobe na drese). Rozohrávač Hawks Trae Young si dokonca obliekol na nočný zápas dres s číslom 8, aby tak vyjadril svoju poctu Kobemu. Tradične nosí 11. Na začiatku zápasu chytil loptu a bol mu odpískaný 8 sekundový "turnover".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

That one was for you... Rest Easy Kobe🐍

Príspevok, ktorý zdieľa Trae Young (@traeyoung),

 

Ľudia ho milovali

Táto udalosť bola ešte o to ťažšia, pretože Kobe sa mal zúčastniť nočného udeľovania cien Grammy v Los Angeles. Pred jeho bývalou domácou halou Staples Centre sa zišlo mnoho ľudí, aby dali tejto športovej ikone posledné zbohom. 

 

 

Obama

Svoju poctu vyjadril Kobemu aj Barack Obama, veľký fanúšik basketbalu a prvý afroameričan v kresle prezidenta USA: "Kobe bol legendou na ihrisku a práve začal usilovne pracovať na tom, aby bol aj mimo neho. Pre nás s manželkou Michelle ako rodičov je ešte viac srdcervúca strata Gianny."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kobe Choi (@csh_kobe),

 

Pocta aj od svetových futbalistov

Pre Lea Messiho, Cristiana Ronalda či ďalších športovcov to bol veľký šok. Futbalista PSG Neymar Jr. venoval dokonca svoj gól, ktorý sa mu podarilo streliť počas ligového zápasu, do neba Kobemu. Na prstoch ukázal číslo 8 a potom sa pozrel do neba. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona