Svet sa ešte úplne nezbláznil, uviedol Sobotka k výsledku škótskeho referenda

NETKY.SK • 19 September 2014, 09:52 • 2 min
Svet sa ešte úplne nezbláznil, uviedol Sobotka k výsledku škótskeho referenda

PRAHA - Český premiér Bohuslav Sobotka dnes privítal výsledok štvrtkového škótskeho referenda o odtrhnutí sa od zvyšku Británie. Pokladá to za dôkaz, že svet sa ešte úplne nezbláznil, citoval ho spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

"Výsledok škótskeho referenda mi urobil naozaj radosť. Beriem ho ako drobný dôkaz toho, že svet sa ešte úplne nezbláznil. Je to dobrá správa nielen pre Škótsko a Veľkú Britániu, ale aj pre celú Európsku úniu," vyjadril sa Sobotka k výsledkom referenda len chvíľu po tom, čo ich komentoval aj britský premiér David Cameron.

 

Ak by sa Británia rozpadla, zdvihla by sa podľa Sobotku vlna nacionalizmu, ktorá by destabilizovala aj ďalšie európske štáty. Sobotka vidí lepšiu budúcnosť Európy v "integrácii, nie v ďalšom štiepení".

 

"Je dobré, že sa teraz nebudeme musieť zaoberať dôsledkami škótskeho separatizmu, ale môžeme sa namiesto toho v Európe sústreďovať na posilnenie ekonomiky a tiež na bezpečnostnú stabilizáciu krajín v bezprostrednom okolí EÚ," dodal český líder.

 

Európa je po štvrtkovom referende silnejšia aj vo vzťahu k Rusku a riešeniu konfliktu na Ukrajine, vyjadril sa podľa webu Novinky.cz premiér.
 

K referendu v Škótsku vydalo vyhlásenie tiež české ministerstvo zahraničných vecí: "Referendum dokázalo vyspelosť britskej demokracie, keď napriek výrazným názorovým rozdielom ohľadne toho, akým smerom by sa malo Škótsko v budúcnosti uberať, zástancovia aj odporcovia jeho nezávislosti viedli svoju kampaň dôstojne a so vzájomným rešpektom."

 

Päťdesiatpäť percent oprávnených škótskych voličov hlasovalo v historickom referende proti nezávislosti; za odtrhnutie od Británie sa vyslovilo 45 percent voličov; volebná účasť predstavovala 86 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies