Svet reaguje na úmrtie Margaret Thatcherovej

NETKY.SK • 8 Apríl 2013, 18:27 • 2 min
Svet reaguje na úmrtie Margaret Thatcherovej

LONDÝN - Na pondelkové úmrtie britskej expremiérky Margaret Thatcherovej reagovali už prakticky všetci významní svetoví lídri. Agentúra SITA prináša stručný prehľad reakcií niektorých z nich:

slovakia

left justify in out

"Pocítil som veľký smútok, keď som sa dozvedel o smrti lady Thatcherovej. Stratili sme veľkého lídra, veľkú premiérku a veľkú Britku."
- britský premiér David Cameron

"Kráľovná si so smútkom vypočula správy o smrti barónky Thatcherovej. Jej výsosť pošle súkromný dokaz jej rodine."
- zo stanoviska britského kráľovského paláca

"Ekonomika bola v 70. rokoch v otrasnom stave. Nikto neveril, že môže byť zreformovaná. Nikto nás nevedel dostať z neosocialistickej ekonomiky k ekonomike slobodného trhu. A to je to, čo sa jej podarilo za prvých osem rokov."
- bývalý britský premiér John Major, ktorý Thatcherovú v roku 1990 nahradil na čele vlády

"Svet stratil jedného z veľkých propagátorov voľnosti a slobody a Amerika stratila skutočného priateľa. Ako dcéra obchodníka s potravinami, ktorá vyrástla na prvú britskú premiérku, predstavuje príklad aj pre naše dcéry - že neexistuje žiadna presklená strecha, ktorá sa nedá rozbiť. Ako premiérka pomohla obnoviť dôveru a hrdosť na to, čo bolo vždy výkladnou skriňou Británie... Tu v Amerike viacerí z nás nikdy nezabudnú, ako stála bok po boku s prezidentom Reaganom pripomínajúc nám, že prúdy histórie nás neunášajú samé."
- americký prezident Barack Obama

"Margaret bola nepochybne jednou z najneúnavnejších propagátorov slobody v 20. storočí."
- bývalý americký prezident George Bush starší, ktorý stál na čele Bieleho domu v čase, keď bola Thatcherová premiérkou

"Bola to skvelá osoba. Urobila pre svet veľa. Spoločne s Ronaldom Reaganom, pápežom Jánom Pavlom II. a Solidaritou prispela k pádu komunizmu v Poľsku a strednej Európe."
- bývalý disident a poľský exprezident Lech Walesa



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies