Svet potrebuje zvýšenie miezd pre všetkých pracujúcich

NETKY.SK • 6 Október 2017, 12:28 • 2 min
Svet potrebuje zvýšenie miezd pre všetkých pracujúcich

BRATISLAVA/BRUSEL/ŽENEVA - Medzinárodná odborová konfederácia (ITUC) v tomto roku pri príležitosti Svetového dňa za dôstojnú prácu položila dôraz na požiadavku dôstojnej minimálnej mzdy na celom svete a na zvýšenie miezd pre všetkých pracujúcich. ITUC v roku 2017 oslávi 10. výročie Svetového dňa za dôstojnú prácu. Od roku 2008 pripadá na 7. októbra.

slovakia

left justify in out

Milióny ľudí sa od roku 2008 zúčastnili na akciách v rámci Svetového dňa za dôstojnú prácu. "Aj v tomto roku pôjde o mobilizáciu na svetovej úrovni, odborové organizácie budú hájiť dôstojnú prácu. Dôstojná práca sa musí dostať do stredu akcií vlád, aby sa naštartoval ekonomický rast a uviedla sa do činnosti nová svetová ekonomika, v ktorej občania sú na prvom mieste," uviedla ITUC.

 

Tá v tomto roku kladie na celom svete dôraz na minimálnu dôstojnú mzdu a zvýšenie miezd pre všetkých pracujúcich. Podľa ITUC minimálne mzdy majú byť dostatočné na to, aby garantovali dôstojnú životnú úroveň a aby všetci pracujúci mali právo vstúpiť do odborovej organizácie a zúčastniť sa na kolektívnom vyjednávaní.

 

V roku 2017 pripadá 7. október na sobotu, preto sa mnohé akcie môžu uskutočniť pred alebo po tomto termíne, rozhodnúť o tom môžu miestne organizácie.

 

Tento deň sa pripomína vo forme štrajkov a pochodmi za zlepšenie pracovných podmienok.

 

Svetová organizácia práce na svojom webe v začiatkoch Svetového dňa za dôstojnú prácu priniesla návrh Agendy za dôstojnú prácu. Na jej vypracovaní sa zúčastnili predstavitelia tripartít - zamestnancov, zamestnávateľských zväzov a vlád. Pod dôstojnou prácou treba rozumieť, že každý jedinec kdekoľvek na svete má mať prístup k tomu zamestnaniu, na ktoré má predpoklady, aby mohol dôstojne žiť on i členovia jeho rodiny.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies