Svet pomaly rozdeľujeme na dve časti, varuje generálny tajomník OSN

NETKY.SK • 21 September 2021, 16:34 • 2 min
Svet pomaly rozdeľujeme na dve časti, varuje generálny tajomník OSN

NEW YORK - António Guterres počas všeobecnej rozpravy 76. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN okrem iného uviedol, že sa vracajú vojenské prevraty a rozpory vo svete brzdia medzinárodnú spoluprácu.

slovakia

left justify in out

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v utorok Spojené štáty a Čínu, aby nadviazali vzájomný dialóg a varoval pred čoraz rozdelenejším svetom. Informovala o tom agentúra AFP. 

 

K téme: Generálny tajomník OSN varoval pred vypuknutím novej studenej vojny

 

"Obávam sa, že náš svet sa blíži k dvom odlišným súborom ekonomických, obchodných, finančných a technologických pravidiel, k dvom od seba sa vzďaľujúcim prístupom k rozvoju umelej inteligencie, a napokon, k dvom rôznym vojenským a geopolitickým stratégiám," povedal na úvod všeobecnej rozpravy 76. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.

 

img

 

"Toto je recept na problémy, bolo by to oveľa menej predvídateľné než studená vojna. Na obnovu dôvery a vzbudenie nádeje potrebujeme spoluprácu, dialóg a porozumenie," apeloval. Rozpory medzi hlavnými svetovými veľmocami - Čínou a USA - podľa Guterresa brzdia úsilie ohľadne mnohých kľúčových priorít, vrátane zabránenia štátnym prevratom vo svete.

 

Návrat vojenských prevratov

 

Pripomenul napríklad, že od februára sa armáda chopila moci v Mjanmarsku a Guinei a v polovici augusta nahradilo západom podporovanú vládu v Afganistane militantné hnutie Taliban"Sme svedkami prudkého nárastu tendencie prevziať moc pomocou sily. Vojenské prevraty sú späť. Nejednota v medzinárodnom spoločenstve tomu nepomáha," kritizoval Guterres. "Geopolitické rozpory podkopávajú medzinárodnú spoluprácu a obmedzujú schopnosť Bezpečnostnej rady (OSN) prijať nevyhnutné rozhodnutia". 

 

Prečítajte si tiežTaliban blokuje internet, rodiny nemajú čo jesť. Militanti zabili brata bývalého viceprezidenta

 

V rámci utorkovej rozpravy je na programe aj vystúpenie amerického prezidenta Joe Bidena, ktorý predtým mocnejúcu a autoritársku Čínu nazval hlavnou výzvou 21. storočia. Na záver utorkového programu vystúpi prostredníctvom vopred nahratého prejavu čínsky prezident Si Ťin-pching.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies