Svet odsúdil severokórejský nukleárny test

NETKY.SK • 3 September 2017, 23:12 • 2 min
Svet odsúdil severokórejský nukleárny test

TOKIO - Dnešný šiesty nukleárny test, počas ktorého Severná Kórea vyskúšala vodíkovú bombu, v priebehu dňa odsúdili viaceré krajiny a mnohí svetoví lídri.

slovakia

left justify in out

Predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že severokórejský nukleárny test si vyžaduje spojenie medzinárodnej komunity. Európska únia je podľa jeho slov pripravená sprísniť sankcie a vyzýva Severnú Kóreu na obnovenie rokovaní. Ako dodal, krajina sa musí vzdať svojich zbraní hromadného ničienia.


Podľa britskej premiérky Theresy Mayovej je test neprijateľnou hrozbou pre medzinárodnú komunitu, ktorá sa musí spojiť a zvýšiť tlak na Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR).

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson označil test za ľahkovážny a vyjadril sa, že "na stole sú všetky možnosti". Jeho taliansky rezortný kolega Angelino Alfano skonštatoval, že Severná Kórea musí okamžite ukončiť svoj jadrový program a vývoj rakiet. Krajinu tiež vyzval, aby nepokračovala v prehlbovaní vlastnej izolácie.

Provokácie KĽDR dosiahli novú dimenziu, vyjadrila sa nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá sa na túto tému telefonicky zhovárala s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom aj talianskym premiérom Paolom Gentilonim, s ktorým sa zhodli na tom, že je potrebná dôrazná medzinárodná reakcia, vrátane nových sankcií zo strany Európskej únie.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogherini označila test za vážnu provokáciu a ohrozenie regionálnej aj medzinárodnej bezpečnosti. V pondelok sa podľa vlastných slov v tejto súvislosti stretne so šéfom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Jukijom Amanom. Ten sa vyjadril, že najnovší krok krajiny vyvoláva vážne obavy a vyzval Pchjongjang, aby sa podriadil požiadavkám Organizácie Spojených národov (OSN) a ukončil svoj nukleárny program.

Americký prezident Donald Trump prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter uviedol, že "slová aj skutky (Severnej Kórey voči Spojeným štátom) sú naďalej veľmi nepriateľské a nebezpečné".

 

Neskôr na otázku reportéra, či by na KĽDR zaútočil, odpovedal "Uvidíme". Francúzsky prezident Emmanuel Macron test odsúdil a v písanom vyhlásení zároveň vyzval členov Bezpečnostnej rady OSN, aby na ďalšie porušenie medzinárodného práva čo najrýchlejšie zareagovali.

Ruské ministerstvo zahraničia vyzvalo všetky strany, aby sa zdržali ďalšieho zvyšovania napätia, pričom sú podľa nich potrebné dialóg a rokovania, pretože jedine tie môžu vyriešiť problémy Kórejského polostrova. Rusko je podľa ministerstva pripravené podieľať sa na takýchto rokovaniach, vrátane implementácie rusko-čínskeho návrhu, aby sa Severná Kórea vzdala jadrových a raketových testov na výmenu za ukončenie spoločných vojenských cvičení Južnej Kórey a USA.

Americký minister obrany Jim Mattis sa po stretnutí s prezidentom a národnými bezpečnostnými poradcami vyjadril, že vyhrážky voči Spojeným štátom a ich spojencom sa "stretnú s masívnou vojenskou odpoveďou". Tá bude podľa jeho slov "efektívna a drvivá".

Medzi krajinami, ktoré kroky KĽDR tiež odsúdili, sú napríklad aj India, Pakistan, Filipíny, Turecko, Fínsko, Švédsko, Čína alebo Južná Kórea.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies