Svet má na dosah účinnú vakcínu proti ebole: Testy ukázali stopercentnú účinnosť

NETKY.SK • 1 August 2015, 07:19 • 2 min
Svet má na dosah účinnú vakcínu proti ebole: Testy ukázali stopercentnú účinnosť

LONDÝN/ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok oznámila, že ľudstvo by mohlo byť čoskoro schopné chrániť sa pred vírusom eboly po tom, ako pokusné použitie novej očkovacej látky v Guinei preukázalo jej stopercentnú účinnosť.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia špecialistov, ktoré cituje agentúra Reuters, najnovší test priniesol "pozoruhodné" výsledky a môže zásadne zmeniť vývoj v boji proti tomuto ochoreniu.

 

"Domnievame sa, že svet má na dosah účinnú vakcínu proti ebole," povedala pred novinármi v ženevskom sídle WHO expertka Marie-Paule Kienyová. Podľa predbežných výsledkov zaočkovania 4000 ľudí prípravok VSV-ZEBOV, ktorý vyvinuli firmy Merck a NewLink Genetics, poskytuje po desiatich dňoch úplnú ochranu pred vírusom.

 

Účinnosť a bezpečnosť látky pritom vyskúšali na ľuďoch, ktorí sa dostali do styku s potvrdenými prípadmi ochorenia. Testy v Guinei sa začali 23. marca na dospelých osobách a v súčasnosti stále pokračujú, pričom ich podľa WHO plánujú rozšíriť aj na mladistvých a deti.

 

Generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová vyhlásila, že výsledky pokusu zverejnené na internetových stránkach lekárskeho časopisu Lancet zmenia postup voči terajšej i budúcim epidémiám eboly.

 

Podľa štatistík WHO sa v trojici západoafrických krajín - Libérii, Sierre Leone a Guinei - od decembra 2013 ebolou nakazilo vyše 27.000 ľudí a približne 11.200 ich na toto ochorenie zomrelo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona