Svet je v rukách Kima a Trumpa, na koho stranu sa pridajú ostatné národy?

NETKY.SK • 11 August 2017, 12:59 • 2 min
Svet je v rukách Kima a Trumpa, na koho stranu sa pridajú ostatné národy?

PCHJONGJANG – Neustále vzrastajúce napätie medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a sevorokórejským vodcom Kim Čong-unom prinútilo ostatné krajiny zamyslieť sa nad tým, na koho stranu sa pridajú v prípade vypuknutia otvoreného konfliktu.

slovakia

left justify in out

Väčšina krajín sa s najväčšou pravdepodobnosťou pridá na stranu USA. Severnej Kórei sa aj napriek tomu podarilo nájsť si svojho spojenca v prípade, že dôjde k vyostreniu krízy medzi krajinami. Je ňou Čína, ktorá súhlasila so spoluprácou za určitých podmienok, ktoré bude musieť Kimov režim splniť, ak chce rátať s podporou.
 
"Ak Spojené štáty a Južná Kórea uskutočnia kroky a pokúsia sa zvrhnúť režim Severnej Kórei a zmeniť politický model Kórejského polostrova, Čína im v tom zabráni," informovala čínska strana v štátnych správach Global Times. Vo vyhlásení ďalej uviedli, že ak Severná Kórea zaútočí na americkú pôdu ako prvá, Čína zostane neutrálna. Následne vyzvala USA a KĽDR, aby sa zbytočne neprovokovali a vrátili sa k umiernenému dialógu.

 

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull už svoje stanovisko zaujal. Vo svojom prejave uistil svojich amerických partnerov, že môžu rátať s ich podporou, a ak dôjde k útokom zo strany KĽDR, Amerika nemá „silnejšieho spojenca“. Poverený juhokórejský hovorca pre média uviedol, že Soul je na strane Washingtonu a sú pripravení zakročiť proti svojim severným susedom za provokácie Pchjongjangu.
 
Medzitým aj japonské ministerstvo zverejnilo svoj postoj k napätej situácii v regióne. Vo svojom vyhlásení taktiež potvrdilo svoju podporu Amerike. Tokio odmieta tolerovať ďalšie provokácie Pchjongjangu a poznamenal, že technicky by krajina vedela zachytiť raketu smerujúcu na územie USA. Berlín sa zatiaľ nevyjadril, ale aj napriek tomu si uvedomuje vážnosť situácie. Zatiaľ však neposkytla svoje stanovisko.


Vzhľadom na pozíciu Nemecka v Organizácii Severoatlantickej aliancie (NATO) by však musel túto výzvu zohľadniť. Ak by Washington uplatnil článok 5, Donald Trump by mohol využiť svoje právomoci a použiť jadrové zbrane. Tento článok, ktorý vyžaduje podporu ostatných členských štátov zapojiť sa do boja v prípade, že je jeden z členov ohrozený alebo napadnutý, je nepravdepodobné, že Nemecko a ostatní členovia NATO sa budú musieť zúčastniť na vojenskej intervencii proti Severnej Kórei, pretože ostrov Guam sa nachádza mimo geografických hraníc kolektívnej obrany.

 

Vo svojich vyjadreniach prezident Trump odkázal severokórejskému vodcovi, aby príliš neriskoval, ak nechce okúsiť „oheň a zúrivosť“ USA, pričom následky tohto výboja by boli pre jeho krajinu katastrofické.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies