Svet je na nohách: Kvôli skúške jadrovej zbrane v KĽDR bude zasadať Bezpečnostná rada OSN

NETKY.SK • 6 Január 2016, 11:40 • 2 min
Svet je na nohách: Kvôli skúške jadrovej zbrane v KĽDR bude zasadať Bezpečnostná rada OSN

NEW YORK - V súvislosti so skúškou vodíkovej bomby, ktorú údajne uskutočnila Severná Kórea, sa dnes na žiadosť Spojených štátov a Japonska bude konať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie americkej misie pri OSN.

slovakia

left justify in out

Začiatok mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady je naplánovaný na 11.00 h (17.00 h SEČ) a pravdepodobne sa uskutoční za zatvorenými dverami, uviedli pre Reuters viacerí diplomati, ktorí si neželali byť menovaní.

 

"V súvislosti s jadrovou skúškou, ktorú údajne uskutočnila KĽDR, požiadali Spojené štáty a Japonsko o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady," uviedla hovorkyňa americkej misie pri OSN Hagar Chemaliová.

"Aj keď zatiaľ nemôžeme potvrdiť, že sa skúška uskutočnila, odsudzujeme akékoľvek porušovanie rezolúcií Bezpečnostnej rady a opätovne vyzývame Severnú Kóreu, aby si plnila svoje medzinárodné povinnosti a záväzky," dodala hovorkyňa.

 

Nemenovaný západný diplomat pre Reuters uviedol, že ak sa potvrdí, že Severná Kórea uskutočnila ďalšiu skúšku jadrovej zbrane, budú členovia BR OSN na svojom dnešnom zasadaní požadovať rozšírenie existujúcich sankcií uvalených na Pchjongjang.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona