Svet filmu predstaví amatérsku filmovú a projekčnú techniku

NETKY.SK • 4 Jún 2017, 18:07 • 2 min
Svet filmu predstaví amatérsku filmovú a projekčnú techniku

NITRA - Jednoduchý prierez od amatérskych až po profesionálne filmové kamery predstaví výstava Svet filmu, ktorá sa začne 7. júna v nitrianskej Galérii Mlyny.

slovakia

left justify in out

Výstava amatérskej filmovej a projekčnej techniky od obdobia klasického filmu až po obdobie videa, obohatená o exponáty profesionálnej filmovej techniky, bude súčasťou 25. ročníka celoštátnej súťaže Cineama 2017. „Chceme dať pocítiť ľuďom našu vášeň pre film, ako pre klasický, tak aj pre ten súčasný, nakrúcaný tou najmodernejšou technikou,“ povedal kurátor výstavy Anton Szomolányi.

 

Vystavované exponáty pochádzajú zo súkromných zbierok. Sú medzi nimi kamery na 8mm film, ktoré sa dajú schovať aj do vrecka, až po kamery profesionálne. „K tým patrí napríklad kamera Jan Šlechta, ktorá je schopná nakrúcať na ručný pohon – kľukou, je schopná premietať a pamätá si aj hrané filmy 30. rokov minulého storočia,“ skonštatoval Szomolányi. Animovaný film sa dnes dá podľa jeho slov robiť aj jednoduchým fotoaparátom. „Nie je to tak dávno, keď sa nakrúcalo na komplikovanú animačnú kameru, ktorá vážila vyše 30 kilogramov,“ povedal.

 

Neprofesionálny svet nakrúcania bude okrem kamier prezentovaný aj domácou spracovateľskou technológiou, ako sú vývojnice, prevíjačky, originálny film do kamery, strihové zariadenia, systém lepenia zvuku. Svet filmu potreboval aj prezentáciu, ktorá bola v neprofesionálnom svete za filmovej éry výhradne v kinosále, či už improvizovanej doma, alebo vo verejnej miestnosti. Preto budú na výstave prezentované aj filmové projektory. „Mnohí pamätníci si zaspomínajú, ako im v detských časoch premietali v kultúrnych domoch rozprávky, prípadne doma na stenu im rodičia púšťali zábery z dovolenky,“ uviedol kurátor. Výstava potrvá do 25. júna.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies