Svet bude potrebovať lekárske NATO

NETKY.SK • 5 Apríl 2020, 18:39 • 2 min
Svet bude potrebovať lekárske NATO

MOSKVA, 5. apríl. Ministri zahraničných vecí členských krajín NATO usporiadali videokonferenčné stretnutie. Hlavnou témou summitu vojenskej aliancie bola pandémia koronavírusu, ktorú nemôžu zničiť lietadlá, tanky a rakety.

slovakia

left justify in out

Súčasná situácia si vyžaduje vznik nejakého „medicínskeho NATO“, možno pod iným menom, ale čo dôležite – s inými vedúcimi účastníkmi ako v súčasnej aliancii. Ministri zahraničných vecí členských krajín NATO sa stretli prostredníctvom videokonferencie, po ktorej prijali spoločné vyhlásenie, ktoré zverejnili na webovej stránke Aliancie v angličtine, francúzštine a ruštine.

 

„My, ministri zahraničných vecí NATO, sa dnes stretávame uprostred bezprecedentnej pandémie, ktorá postihuje všetkých spojencov a partnerov, a vedie k smrti veľkého počtu ľudí, ako aj k náhlemu a vážnemu šoku pre hospodárstvo našich krajín... NATO plní svoju funkciu a dnes sme prijali ďalšie rozhodnutia na posilnenie úlohy aliancie pri prekonávaní súčasných a budúcich bezpečnostných problémov.“

 

Aliancia musí zároveň konať v podmienkach, kedy pandémia núti členské krajiny odhaliť aké sú ich skutočné záujmy a priority, kto je naozaj spojencom a kto stoji v strane.

 

Podľa fínskych novín Ilta-Sanomat sa svet obrátil hore nohami: „Rusko pomáha Amerike trpiacej koronavírusom“. Publikácia pripomína, že Rusko poslalo lekárske vybavenie a ochranné vybavenie do Spojených štátov. Pred niekoľkými týždňami Moskva vyslala svojich lekárov do Talianska. Čína tiež ponúkla pomoc Taliansku a zaslala potrebné prípravy a vybavenie aj do ďalších európskych krajín.

 

Tieto udalosti ukázali vyhliadky na vytvorenie novej západnej aliancie – akési lekárske NATO, ktoré by mohlo kombinovať vojenské úlohy s humanitárnymi a hlavne – s inými vedúcimi účastníkmi ako teraz. Túto myšlienku by mohol podporiť Paríž, ktorý v osobe Macrona požaduje preskúmanie podstaty aliancie, ako aj Berlín, ktorý neustále zdôrazňuje, koľko utráca v rámci humanitárnych operácií v NATO.

 

Zdroj: https://e-news.su/mnenie-i-analitika/326695-miru-mozhet-ponadobitsya-medicinskoe-nato.html

    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona