Švento nečaká v Skopje žiadnu prechádzku

NETKY.SK • 12 November 2014, 11:26 • 2 min
Švento nečaká v Skopje žiadnu prechádzku

SENEC - Ľavonohý univerzál Dušan Švento sa vrátil do slovenskej futbalovej reprezentácie po ôsmich mesiacoch. Dvadsaťdeväťročný rodák z Ružomberka bol naposledy v nominácii na marcový medzištátny prípravný zápas v Netanyi proti domácim Izraelčanom (3:1).

slovakia

left justify in out

Odohral v ňom druhú časť druhého polčasu. Na následné dve priateľské stretnutia proti Čiernej Hore (2:0) a Rusku (0:1) nedostal pozvánku a potom prišlo komplikované zranenie , ktoré ho vyradilo zo súťažného diania na vyše dva mesiace. Švento si na predsezónnom sústredení svojho nového zamestnávateľa 1. FC Kolín zlomil záprstnú kostičku pravej nohy a podrobil sa operácii. Po zdravotných patáliách 18. októbra odohral prvý súťažný zápas za nemeckého bundesligistu a odvtedy nastupuje pravidelne v základnej zostave "capkov". Bývalý hráč Ružomberka, Slavie Praha a Red Bullu Salzburg nechýba v nominácii Jána Kozáka na nadchádzajúce duely Slovákov proti Macedóncom (sobota 15. novembra v Skopje) v C-skupine kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska a medzištátny prípravný súboj proti Fínom (utorok 18. novembra v Žiline).

 

"Na tento zraz som sa, samozrejme, tešil. Už dlhšiu dobu som nebol s chalanmi, chcel som vidieť starých známych ľudí, priateľov a známych. Po tom dlhom výpadku spôsobenom zranením je to pre mňa taká satisfakcia, zadosťučinenie," povedal pri príležitosti utorkového zrazu slovenských reprezentantov v Senci Dušan Švento a na margo blížiaceho sa zápasu v Skopje poznamenal: "V Macedónsku nás čaká náročný zápas. Je na nás, ako sa k tomu postavíme najmä v hlavách a akým spôsobom k nemu pristúpime na ihrisku. Sme favoriti, veď sme prví v tabuľke. Domáci budú chcieť v Skopje získať nejaké body a predviesť bojovný výkon so všetkým, čo k tomu patrí. Rozhodne to nebude žiadna prechádzka. Keď sa predvedie taký výkon, ako v tých predošlých zápasoch, tak môžeme urobiť ďalší veľký krok smerom k postupu na ME 2016." 

 

Slovensko je po troch kolách na čele poradia v "céčku", keď získalo deväť bodov. Macedónsku patrí štvrtá pozícia s trojbodovým ziskom. Švento pozorne sledoval výkony i výsledky krajanov v aktuálnom kvalifikačnom cykle a víťazstvá nad Ukrajinou, Španielskom a Bieloruskom si nenechal ujsť. "Videl som v televízii takmer všetky zápasy. Len z toho súboja s Bieloruskom som stihol iba zostrihy. Hneď po tom prvom víťazstve na Ukrajine som bol, samozrejme, rád. Bol to nesmierne dôležitý zápas na začiatku kvalifikácie. Tri body dodali mužstvu sebavedomie. Veril som, že sa dám rýchlejšie zdravotne do poriadku ešte pred druhým zrazom a stretnutiami proti Španielsku a Bielorusku. Žiaľ, nestihol som to. Nebol som ešte v stave pripojiť sa k národnému tímu, lebo som trénoval len individuálne. Chvalabohu, už je to lepšie, začal som hrávať a som zdravotne v poriadku. Najdôležitejšie pre mňa je, že tá noha mi už nespôsobuje problémy. Vieme, že v reprezentácii máme výborných futbalistov, takže bolo na čase ukázať to. Teší ma, že chalani predviedli taký kvalitný tímový výkon vo všetkých stretnutiach. Vďaka tým výkonom prišli aj body, čo je po dlhej dobe zadosťučinenie pre slovenský národný tím," vyhlásil Dušan Švento. 

 

Kolínčania sa po rozpačitom úvode sezóny šplhajú v tabuľke najvyššej nemeckej súťaže smerom nahor. Už sú na desiatom mieste. Chytili sa v súboji s vicemajstrom Borussiou Dortmund v polovici októbra. Práve v tomto zápase Švento debutoval v ich drese po letnom prestupe z rakúskeho Salzburgu. "V rehabilitácii som tvrdo pracoval. Som rád, že po pár tréningoch som mohol hneď naskočiť do zápasovej záťaže. Po zranení som odohral prvý súťažný duel proti Dortmundu. Som rád za prejavenú dôveru od klubového trénera i od kouča Kozáka. Celkom sa nám darí, atmosféra v klube je výborná. Odvíja sa to od toho, či sa mužstvu darí zbierať body. Ja som po zranení odohral štyri stretnutia a tri z nich sme vyhrali, čo ma veľmi teší. Aj na zraz som si doniesol pohodu, nálada je úplne iná, keď sa mužstvu darí. Ale to je asi vo všetkom tak, nielen v športe," uzavrel šikovný ľavák schopný nastupovať na kraji defenzívne formácie či na poste krídelníka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies