Švejna: Vyzývame NBS, aby objektívne informovala ľudí o výnosnosti 2. piliera

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 16:25 • 2 min
Švejna: Vyzývame NBS, aby objektívne informovala ľudí o výnosnosti 2. piliera

BRATISLAVA - Pri príležitosti opätovného otvorenia 2. dôchodkového piliera poslala Sociálna poisťovňa (SP) občanom informačný list s letákom, proti ktorému sa v pondelok (30. marca 2015) ohradila Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

slovakia

left justify in out

Podľa podpredsedu strany Most-Híd pre ekonomiku Ivana Švejnu občania takto dostávajú odlišné informácie o výnosnosti 2. piliera, čo rozhodne neprispieva k tomu, aby sa mohli zodpovedne a správne rozhodnúť či do neho vstúpia, alebo z neho vystúpia. "Tým, že Sociálna poisťovňa tvrdí niečo iné ako ADSS, sú občania právom zmätení. Vzniká tu informačný Babylon, pre ktorý sa v očiach sporiteľov znižuje význam dvojpilierového dôchodkového systému. Takto sa napĺňa scenár Smeru, ktorý sa dlhodobo usiluje o jeho spochybnenie," upozornil v správe pre médiá Ivan Švejna.
     

Most-Híd preto vyzval Národnú banku Slovenska (NBS) a jej guvernéra, aby objektívne informovali občanov o výnosnosti 2. piliera. "NBS je regulátorom dôchodkového starobného sporenia a zo zákona je povinná dohliadať na 2. pilier. Občania majú právo byť korektne informovaní o to viac, že ich vláda postavila pred životné rozhodnutie týkajúce sa ich úspor," zdôraznil Švejna. Ten opakovane ostro vystúpil proti krokom vládnej strany v súvislosti so zmenami v dvojpilierovom dôchodkovom systéme, pričom inicioval v tejto súvislosti aj podanie na Ústavný súd SR.
     

Sociálna poisťovňa uviedla, že si stojí za všetkými informáciami, ktoré zverejňuje v súvislosti s otvorením 2. piliera. Taktiež priblížila, že všetky podklady a konkrétne modelové výpočty dôchodkov, ako aj výpočty reálneho zhodnotenia úspor v 2. pilieri, ktoré zverejňuje, pripravili odborníci Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR spolu s odborníkmi zo Sociálnej poisťovne na základe platnej legislatívy a reálnych sociálno-ekonomických údajov.
     

Guvernér NBS Jozef Makúch skonštatoval, že národná banka nemôže robiť advokáta v spore medzi dôchodkovými správcovskými spoločnosťami a rezortom práce. "Agenda NBS je sledovať stabilitu finančného trhu ako celku, a to aj vykonáva. Nevidíme žiadne ohrozenia stability finančného trhu. Pokiaľ ide o spor medzi dôchodkovými spoločnosťami a ministerstvom práce, je potrebné, aby si to vyriešili medzi sebou," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Makúch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies