Švejna: Valorizácia dôchodkov by mala odzrkadľovať hospodárenie SP

NETKY.SK • 7 December 2015, 12:16 • 2 min
Švejna: Valorizácia dôchodkov by mala odzrkadľovať hospodárenie SP

BRATISLAVA - Na Slovensku je potrebné zmeniť valorizáciu dôchodkov. A to tak, aby odzrkadľovala hospodárenie Sociálnej poisťovne (SP). Presvedčený je o tom podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna.

slovakia

left justify in out

"Keď rastú platy, podarí sa vybrať viac daní. Táto filozofia platí aj pre SP. Tá vyberá podstatne viac peňazí, ako si naplánovala, ľudia sú zamestnaní a platia viac odvodov. Preto jednoducho treba rozmýšľať nad tým, aby valorizácia odzrkadľovala aj hospodárenie SP. Určite by tam mala byť okrem pevnej čiastky aj pohyblivá čiastka, ktorá by sa dala do indexácie pre dôchodcov," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Švejna.

 

Vyčíslil, že v roku 2013 sa starobné dôchodky zvyšovali o 11,2 eura, v roku 2014 o 8,8 eura, v tomto roku o päť eur a v budúcom roku má valorizácia predstavovať 1,9 eura. "Pokiaľ sa nezmení valorizačný mechanizmus, tak je vysoko pravdepodobné, že už to nebude v roku 2017 ani celé euro, ale len v centoch," tvrdí Švejna.

 

Za nesystémovú dávku považuje aj vianočný príspevok pre dôchodcov. "Máme názor, že ak sa teda vláda rozhodla prerozdeľovať určité množstvo peňazí prostredníctvom vianočného dôchodku, tak radšej túto istú sumu by mala pretaviť do mesačných valorizácií, tak, aby dôchodca nemusel čakať až na sviatky," doplnil Švejna s tým, že tento príspevok by sa mal týkať najmä starodôchodcov, teda ľudí, ktorí odišli do dôchodku k 1. januáru 2004. "Oni by najviac potrebovali túto sumu a sú už na sklonku života a to je veľmi dôležité aj z hľadiska solidarity," podotkol Švejna.

 

Upozornil na to, že valorizácia dôchodkov sa neobjavila ani v treťom sociálnom balíku strany Smer-SD. Objavilo sa v ňom zdvojnásobenie vianočného dôchodku pre nízkopríjmových dôchodcov. "Celá téma dôchodcov je tlačená do pozadia a my ako strana ju chceme vyzdvihnúť," skonštatoval Švejna.

 

Uviedol, že keby mal na starosti jednu miliardu eur, čo je hodnota tretieho sociálneho balíka Smeru, tak by ju prerozdelil inak. "Strana Smer-SD robí politiku tak, že zvyšuje odvody a dane. Potom tie peniaze, čo vyberie od ľudí, rozdeľuje podľa vlastného uváženia, a to sú tie formy balíčkov. Náš postoj je opačný. Ak sa ekonomike darí, je nejaká pomyselná miliarda niekde navyše, peniaze treba vrátiť ľuďom prostredníctvom zníženia odvodov a daní. Ľudia nech sa sami rozhodnú, aké majú preferencie," dodal Švejna.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies