Švejna: Smer stratil imidž protiprivatizačnej strany

NETKY.SK • 17 Október 2013, 12:24 • 2 min
Švejna: Smer stratil imidž protiprivatizačnej strany

BRATISLAVA - Smer-SD stratil imidž strany, ktorá je proti privatizácii. V reakcii na plán vlády Roberta Fica predať 49-percentný podiel v Slovak Telekome to skonštatoval podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna.

slovakia

left justify in out

"Dlhé roky nám pritom strana Smer tĺkla do hlavy, že privatizujeme a zbavujeme sa štátneho majetku," povedal na štvrtkovom tlačovom brífingu. Ak by však financie z predaja Telekomu vláda použila na zníženie dlhu tak, ako to v stredu avizoval minister financií Peter Kažimír, urobila by podľa Švejnu dobrý krok. Naopak negatívne ohodnotil pôvodné plány vlády, ktoré hovorili o použití peňazí na vyvlastnenie zdravotných poisťovní.

Vláda zámer predať svoj 49-percentný podiel potvrdila v júni tohto roka. Ministerstvo hospodárstva podľa ministra Tomáša Malatinského zisťovalo už aj predbežný záujem o akcie. "Boli aj priami záujemcovia, ktorí sa informovali a samozrejme, že sú aj finančné skupiny, ktoré by považovali za celkom vhodný model, ktorý by mohol ísť cez burzu," povedal Malatinský v stredu po rokovaní vlády. Vláda rokovala so zástupcami Deutsche Telekomu, ktorý vlastní zvyšný 51-percentný podiel, už najmenej trikrát. Nemeckí akcionári už dávnejšie potvrdili, že si chcú ponechať svoje predkupné právo. To, či ho aj využijú, však zatiaľ známe nie je. 

Spoločnosť Slovak Telekom je najväčší slovenský telekomunikačný operátor. Pod značkou Telekom ponúka jednotlivcom, domácnostiam i firemným zákazníkom produkty a služby pevnej i mobilnej telekomunikačnej siete. ST je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group. Po privatizácii v roku 2000 drží väčšinový balík akcií ST (51 %) Deutsche Telekom AG. Viac než tretinový podiel (34 %) patrí štátu, ktorý zastupuje MH SR. Zvyšných 15 % vlastní Fond národného majetku (FNM) SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies