Švejna navrhuje pre sporiteľov vyššie penzie z 1. piliera

NETKY.SK • 3 Február 2015, 15:44 • 2 min
Švejna navrhuje pre sporiteľov vyššie penzie z 1. piliera

BRATISLAVA - Poslanec Ivan Švejna (Most-Híd) navrhuje, aby Sociálna poisťovňa priznávala osobám, ktoré si na dôchodok sporili v druhom pilieri, vyšší dôchodok z prvého piliera.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho pozmeňujúceho návrhu, ktorý predložil v rozprave k otvoreniu druhého piliera, by sa pri krátení dôchodku z prvého piliera z dôvodu účasti v druhom pilieri zohľadňovalo bývalým sporiteľom aj poistné do rezervného fondu solidarity vo výške 4,75 % z ich vymeriavacieho základu. Podľa poslanca Švejnu sa tým dosiahne spravodlivejšie, miernejšie krátenie dôchodkov z priebežného piliera a s tým spojená výplata starobných dôchodkov vo vyššej nominálnej hodnote.

 

Ako v rozprave uviedol poslanec Július Brocka (KDH), nižšie dôchodky z druhého piliera by sa mohli dorovnávať z rezervného fondu solidarity, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa. Podľa poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) má druhý pilier zmysel vtedy, keby boli v druhom pilieri všetci občania Slovenska. Obáva sa toho, že po útokoch Smeru na druhý pilier v tomto systéme zostanú len ľudia s nadpriemernými zárobkami. "Chudobní, ktorých vyženieme, zostanú visieť na krku štátu," upozornil Matovič. Po takomto konečnom stave podľa neho druhý pilier z pohľadu štátu stráca zmysel a je lepšie ho zrušiť. "Poďme možno vymyslieť iný model," povedal líder OĽaNO. 

 

Druhý dôchodkový pilier by sa mal otvoriť od 15. marca do 15. júna tohto roka. V rovnakom období chce vláda Roberta Fica umožniť vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia majú dostať všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS), alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania. 

 

Sporiteľ, ktorý sa rozhodne vystúpiť z druhého piliera, bude musieť Sociálnej poisťovni doručiť písomné oznámenie, ktorého súčasťou je prejav vôle, aby mu zaniklo právne postavenie sporiteľa. Sociálna poisťovňa o doručení tohto písomného oznámenia bude informovať sporiteľovu DSS. Tá následne prevedie sporiteľovu nasporenú sumu tvorenú z povinných príspevkov vrátane výnosu z týchto príspevkov na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici. "V prípade, že si sporiteľ platil dobrovoľné príspevky, nasporená suma tvorená z týchto príspevkov vrátane výnosu mu bude vyplatená," uvádza ministerstvo práce. Sporitelia, ktorí v minulosti využili v súvislosti s platením dobrovoľných príspevkov daňové zvýhodnenie a rozhodnú sa vystúpiť z druhého piliera, budú povinní zvýšiť si základ dane o sumu uplatnených zaplatených dobrovoľných príspevkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona