Švejna: Druhý pilier dostáva ďalšiu tvrdú ranu

NETKY.SK • 19 November 2013, 12:54 • 2 min
Švejna: Druhý pilier dostáva ďalšiu tvrdú ranu

BRATISLAVA - Druhý dôchodkový pilier dostáva ďalšiu tvrdú ranu. Takto reagoval podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna na návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá má zaviesť spôsob vyplácania dôchodkov z kapitalizačného piliera.

slovakia

left justify in out

"Táto novela de facto ukladá povinnosť pre ľudí, ktorí si šetrili v druhom pilieri, previesť pri odchode do dôchodku peniaze do vybranej životnej poisťovne," upozornil na tlačovej besede. Podľa novely zákona je podľa Švejnu síce možnosť výberu prostriedkov z druhého piliera, avšak len vtedy, ak dôchodok z prvého alebo z prvého a druhého piliera spolu bude 4-násobkom životného minima, teda asi 800 eur. "Táto hranica je tak nedostižná, že túto hranicu dosiahne len zopár tisíc ľudí," varoval.

Podľa Švejnu by nemalo byť povinnosťou zakúpiť si doživotný dôchodok v životnej poisťovni. Sporiteľ by podľa neho mal mať právo sám sa rozhodnúť, či si za nasporené prostriedky chce zakúpiť doživotný dôchodok, alebo si tieto peniaze chce z dôchodkovej správcovskej spoločnosti vybrať. "Týmto návrhom vláda zásadným spôsobom obmedzuje súkromné vlastníctvom tým, že núti ľudí, ktorí si našetrili na vlastných účtoch, povinne previesť nasporené peniaze do vybraných životných poisťovní," povedal podpredseda Most-Híd. Hranicu 4-násobku životného minima, odkedy sa má povoliť výber prostriedkov z druhého piliera, označil za "vyslovene lobistickú". Podľa neho by postačovalo, ak by sa táto hranica znížila na 1,2-násobok životného minima (240 eur), čo je súčasná hranica pre priznanie predčasného starobného dôchodku. 

Výrazná väčšina ľudí, ktorí si na dôchodok sporia v druhom dôchodkovom pilieri, si bude musieť z celej nasporenej sumy povinne kúpiť doživotný dôchodok v životnej poisťovni. Počíta s tým návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý pripravilo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Tzv. programový výber, ktorý umožní postupne vyplatiť nasporenú sumu po odchode na dôchodok, bude totiž určený pre tie osoby, ktorých dôchodok z prvého, priebežného piliera alebo z prvého a druhého piliera spolu je viac ako štvornásobok sumy životného minima, čo je v súčasnosti približne 800 eur. "Tých ľudí nebude strašne veľa, to si uvedomujeme," uviedol počas minulotýždňového okrúhleho stola k vyplácaniu dôchodkov z druhého piliera štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Jozef Burian. 

Druhou skupinou sporiteľov, pre ktorých bude dostupný programový výber nasporenej sumy, budú tí sporitelia, ktorí vzhľadom na nízky nasporený objem prostriedkov nedostanú od životných poisťovní žiadnu ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku. Postupné vyplácanie penzijných úspor pritom musí trvať buď najmenej 10 rokov, alebo vyplácaná suma musí byť maximálne vo výške životného minima. Rezort práce a sociálnych vecí chce súčasne od začiatku budúceho roka zrušiť terajšiu podmienku minimálne desiatich rokov sporenia v druhom pilieri. Jedinou podmienkou pre vyplácanie prostriedkov z kapitalizačného piliera tak bude dosiahnutie dôchodkového veku. V roku 2015 by tak podľa Buriana mohlo o vyplácanie prostriedkov z druhého piliera požiadať asi 3 tisíc sporiteľov. 

Ak sporiteľ požiada po dosiahnutí dôchodkového veku o vyplácanie doživotnej penzie zo životnej poisťovne, bude musieť urobiť dve rozhodnutia. Prvým je to, či bude chcieť mať svoj doživotný dôchodok pravidelne zvyšovaný o vopred dohodnuté percento, alebo mu bude životná poisťovňa vyplácať rovnakú sumu dôchodku až do jeho smrti. Percento zvyšovania dôchodkov z druhého piliera pritom stanoví Národná banka Slovenska na základe strednodobého inflačného cieľa Európskej centrálnej banky. Ak sa sporiteľ rozhodne pre tzv. indexáciu doživotného dôchodku, tak jeho prvotný dôchodok bude nižší, ako by bol dôchodok bez pravidelného zvyšovania o stanovené percento. 

Sporiteľ sa tiež bude musieť pri žiadaní o doživotnú penziu rozhodnúť, či po jeho smrti budú mať jeho pozostalí nárok na vdovské, resp. vdovecké a sirotské dôchodky. Ak bude mať záujem o vyplácanie pozostalostných penzií po jeho smrti, jeho doživotný dôchodok z druhého piliera bude pri jeho priznaní nižší približne o 10 %. Vyplácanie vdovských, resp. vdoveckých a sirotských dôchodkov pritom môže trvať jeden alebo dva roky. 

Ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku zo strany životných poisťovní dostane sporiteľ v centrálnom elektronickom ponukovom systéme. Žiadať o doživotnú penziu v rámci tohto systému bude povinné pre všetkých sporiteľov. Ponuka od jednotlivých životných poisťovní bude platná 30 dní. Ak nebude mať žiadna životná poisťovňa záujem vyplácať sporiteľovi doživotný dôchodok, a to pre nízku sumu dôchodkových úspor, takýto sporiteľ bude dostávať prostriedky z druhého piliera vo forme programového výberu od príslušnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti alebo vo forme dočasného dôchodku od životnej poisťovne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona