Švejna: Daňové licencie napriek ústavnosti škodia podnikom

NETKY.SK • 5 November 2015, 11:31 • 2 min
Švejna: Daňové licencie napriek ústavnosti škodia podnikom

BRATISLAVA – To, že daňové licencie nie sú v rozpore s Ústavou SR je podľa podpredsedu Mosta-Híd Ivana Švejnu jedna vec, ale to, že škodia predovšetkým malým a stredným podnikom, platí aj po verdikte Ústavného súdu SR.

slovakia

left justify in out

Most-Híd inicioval podanie na Ústavný súd SR vo veci daňových licencií minulý rok, ten rozhodol, že protiústavné nie sú. Podľa Ivana Švejnu daňové licencie však poškodzujú podnikateľské prostredie a majú tak aj nepriaznivý vplyv na vývoj zamestnanosti. „Rozhodnutie ústavného súdu rešpektujem. Súčasná vláda urobila viacero nesprávnych krokov v tejto oblasti, čo ukazujú aj medzinárodné rebríčky v kvalite podnikateľského prostredia, v ktorých sa Slovensko prepadá,“ vyhlásil Ivan Švejna s tým, že tento trend je potrebné zastaviť. „Ak budeme po marcových voľbách súčasťou vlády, tak daňové licencie zrušíme,“ uviedol Švejna.

 

Ústavný súd nevyhovel skupine 35 poslancov NR SR, ktorá žiadala, aby vydal nález, že daňové licencie nie sú v súlade s Ústavou SR a Listinou základných práv a slobôd. Podaním z 26. marca 2014 skupina 35 poslancov žiadala ÚS, aby preskúmal, či sú v súlade s ústavou ustanovenia novely zákona o dani z príjmov zavádzajúce daňovú licenciu pre právnické osoby, ktorú je daňovník povinný uhradiť bez ohľadu na dosiahnutý zisk alebo dokonca stratu. Podľa navrhovateľov sú napadnuté stanovenia v rozpore s ústavou ako aj Listinou základných práv a slobôd, pretože negatívne ovplyvňujú právo podnikať, ktoré je zakotvené v ústave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies