Švejna chce zrušiť odvod do rezervného fondu solidarity SP

NETKY.SK • 17 November 2014, 11:50 • 2 min
Švejna chce zrušiť odvod do rezervného fondu solidarity SP

BRATISLAVA - Poslanec Ivan Švejna (Most-Híd) predložil do parlamentu návrh novely zákona o sociálnom poistení. Navrhuje zrušiť povinnosť platiť poistné do rezervného fondu solidarity pre zamestnávateľa, povinne dôchodkovo poistenú samostatne zárobkovo činnú osobu a dobrovoľne dôchodkovo poistenú osobu.

slovakia

left justify in out

Súčasnú platbu poistného za tieto osoby žiada pripočítať k riadnym odvodom do fondu starobného poistenia. Namiesto dvoch terajších odvodov vo výške 18 % a 4,75 % by tak vznikol jeden starobný odvod na úrovni 22,75 %, ktorý by smeroval priamo do fondu starobného poistenia. Poistné do rezervného fondu solidarity by podľa návrhu opozičného poslanca platil len štát.

 

Rezervný fond solidarity Sociálnej poisťovne je určený na dávky, na ktorých úhradu nie je dostatok finančných prostriedkov v príslušnom základnom fonde. "Počas príprav dôchodkovej reformy, ktorou sa zavádzala možnosť súkromného dôchodkového sporenia, boli odvody do základného fondu starobného poistenia upravené na 18 percent, aby sa 9-percentný odvod do druhého piliera javil ako polovica celkových odvodov na dôchodok," pripomína Švejna. Zároveň však bola podľa neho zvýšená sadzba poistného do rezervného fondu solidarity na 4,75 % na strane zamestnávateľa. "V praxi sa drvivá väčšina vybraných prostriedkov rok čo rok využíva výhradne na krytie deficitu v dôchodkovom poistení. De facto tak ide len o skrytý odvod na starobné dôchodkové poistenie," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies