Švejna: Budúcoročný rozpočet stojí na hlinených nohách, nezohľadňuje riziká

NETKY.SK • 15 August 2014, 17:23 • 2 min
Švejna: Budúcoročný rozpočet stojí na hlinených nohách, nezohľadňuje riziká

BRATISLAVA - Návrh rozpočtu na budúci rok je balansovaním na tenkom ľade. Myslí si to podpredseda opozičného Mosta-Híd Ivan Švejna.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú vonkajšie riziká, ktoré slovenská vláda neovplyvní a ktoré môžu výrazne zmeniť východiská, na ktorých je rozpočet postavený.
     

"Návrh rozpočtu je akýmsi úletom mimo realitu. Je skôr postavený na zbožnom prianí jeho autorov, ako na skutočne triezvom odhade. Pre rozpočet je smerodajný predpoklad, že na budúci rok Slovensko zaznamená až trojpercentný hospodársky rast, ide však o mimoriadne optimistické odhady. Na hospodársky rast má totiž vláda iba naozaj obmedzený vplyv, a navyše, v súčasnej ekonomicko-politickej situácii je absolútne nezodpovedné postaviť si latku na úroveň spomínaných 3 %," myslí si Švejna.
     

Na rast Slovenska majú totiž vplyv predovšetkým ekonomické sily pôsobiace zvonka. "Hospodársky rast našej krajiny je vo významnej miere závislý od kondície zahraničných ekonomík, najmä tých, s ktorými sme najviac previazaní. Napríklad aj od Nemecka, ktorého ekonomika momentálne zaznamenáva pokles. Keď teda hospodársky rast v Nemecku má tendenciu klesať, je viac ako nereálne, aby slovenský hospodársky rast stúpol z 2,4 na 3 %," upozornil. Vyzýva preto vládu, aby urobila poctivú analýzu dopadov súčasnej ekonomicko-politickej situácie a na základe toho prehodnotila výšku odhadovaného hospodárskeho rastu.
     

Ministerstvo financií (MF) SR dnes zverejnilo návrh rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky. Deficit verejných financií má podľa neho v budúcom roku klesnúť na 2,49 % hrubého domáceho produktu (HDP). V nasledujúcich rokoch predpokladá ďalšie znižovanie deficitu, na úroveň 1,43 % HDP v roku 2016 a 0,39 % HDP v roku 2017, ako aj postupné znižovanie verejného dlhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies