Švejna: Budúcoročný rozpočet sa podobá na volebný

NETKY.SK • 5 September 2013, 13:10 • 2 min
Švejna: Budúcoročný rozpočet sa podobá na volebný

BRATISLAVA - Vláda predostrela klasický volebný rozpočet. Tvrdí to podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna. Aj keď sa v budúcom roku parlamentné voľby nechystajú, návrh rozpočtu, ktorý predložil rezort financií, mu pripomína volebné rozpočty ostatných vlád, pretože aj v tomto chýba akákoľvek snaha uťahovať opasky.

slovakia

left justify in out

Rezignáciu vlády na konsolidáciu verejných financií podľa neho dokazuje aj porovnanie s Programom stability, ktorý parlament odsúhlasil iba v máji tohto roka. Kým vtedy vláda avizovala zníženie schodku verejných financií pre budúci rok na 2,6 % hrubého domáceho produktu, teraz je to už 2,9 % výkonu ekonomiky. Teda v podstate tohtoročná plánovaná úroveň. "Po troch mesiacoch tento dokument vôbec neplatí. Vláda týmto rozpočtom vyslovene ukázala, že zastavuje konsolidačné úsilie a nechala deficit na tej istej úrovni ako v predchádzajúcom roku,“ vyhlásil Švejna na štvrtkovej tlačovej konferencii. 

Zaujímavosťou predloženého rozpočtu je podľa neho aj návrh na vyplatenie superdividendy v sume 400 mil. eur zo štátnych podnikov. Ako už podotkla Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, bez týchto zdrojov by verejný dlh prekročil ďalšie hranice dlhovej brzdy, čo by znamenalo povinnosť zmrazenia troch percent očistených výdavkov už v roku 2014 a predloženie vyrovnaného rozpočtu na rok 2016. "Superdividenda je útekom pred dlhovými hranicami speňažením aktív štátu. Samozrejme to bude mať za následok, že tieto dividendy v budúcnosti budú nižšie, keďže vláda si ich ide vyplatiť zjednodušene povedané dopredu,“ tvrdí podpredseda Mosta-Híd. 

Vláda v prvom návrhu rozpočtu verejnej správy počíta v roku 2014 s deficitom verejných financií na úrovni 2,9 % hrubého domáceho produktu, čo znamenalo uvoľnenie konsolidačných cieľov tak v porovnaní s tohtoročným rozpočtom, ako aj Programom stability. Podobne je to aj pre rok 2015, pre ktorý sa cieľ schodku posúva z 1,9 % v tohtoročnom rozpočte na 2,57 % hrubého domáceho produktu. Pre rok 2016 sa v novom rozpočte počíta s deficitom verejných financií na úrovni 1,5 % výkonu hospodárstva. Na dosiahnutie plánovaného schodku v budúcom roku však bude musieť vláda ešte nájsť vyše 700 mil. eur. 

Samotný štátny rozpočet, ktorý tvorí podstatnú časť rozpočtu verejnej správy, počíta vo svojej prvotnej verzii v budúcom roku s príjmami na úrovni 13,223 mld. eur a výdavkami v sume 16,876 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu sa tak rozpočtuje vo výške 3,653 mld. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona