Švédsky transsexuáli chcú odškodné za nútené sterilizácie

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 08:10 • 2 min
Švédsky transsexuáli chcú odškodné za nútené sterilizácie

ŠTOKHOLM - Švédski transsexuáli, ktorí sa v rámci zmeny pohlavia museli nedobrovoľne porobiť sterilizácii, od vlády požadujú formálne ospravedlnenie a odškodné v celkovej výške 42,6 milióna švédskych korún (4,8 mil. eur).

slovakia

left justify in out

Podľa pondelňajšieho vyjadrenia predsedníčky švédskeho Zväzu pre práva homosexuálnych, bisexuálnych a transrodových osôb (RFSL) Ulriky Westerlundovej pre agentúru AFP si odškodnenie nárokuje 142 obetí kontroverzných zákrokov, ktoré sa v krajine vykonávali v rokoch 1972 až 2012 a postihli stovky ľudí rozhodnutých zmeniť svoje pohlavie. Westerlundová tvrdí, že každému zo žiadateľov by mal štát vyplatiť 300-tisíc korún (33 752 eur), čo vychádza z výšky odškodného priznaného v podobných prípadoch.

Podľa oficiálnych údajov požiadalo v rokoch 1972 až 2011 o zmenu pohlavia 865 Švédov, príslušné úkony však z nich absolvovalo iba 500. V decembri minulého roka súd rozhodol, že nútené sterilizácie boli protiústavné a porušovali Európsky dohovor o ľudských právach. Konzervatívny premiér Fredrik Reinfeldt sa však 11. júna pre bulvárny denník Expressen vyjadril, že jeho vláda sa transsexuálom ospravedlňovať nemieni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies