Švédsky stredoľavicový premiér Löfven stratil dôveru parlamentu

NETKY.SK • 25 September 2018, 11:46 • 2 min
Švédsky stredoľavicový premiér Löfven stratil dôveru parlamentu

Štokholm- Švédsky premiér Stefan Löfven neobstál v utorok v hlasovaní o vyslovení dôvery v parlamente, čo znamená, že bude musieť odstúpiť, hoci nie okamžite.

slovakia

left justify in out

Löfven, líder Švédskej sociálnodemokratickej strany, bude pokračovať ako dočasný premiér až do vytvorenia novej vlády, ktorá bude mať v parlamente (Riksdagene) zabezpečené dominantné postavenie.

 

Zákonodarcovia hlasovali proti Löfvenovi v pomere 204 ku 142, pričom traja sa zdržali. Löfven je predsedom švédskej vlády od roku 2014.

 

Utorkové hlasovanie bolo povinné, keďže výsledkom volieb z tohto mesiaca je parlament, v ktorom nemá väčšinu žiadna strana ani koalícia.

 

Ani ľavicovo orientovaný blok vedený sociálnymi demokratmi, ani stredopravicová opozícia pod vedením Umiernenej strany si vo voľbách 9. septembra nezaistili v 349-člennom parlamente väčšinu. Oba bloky odmietli spolupracovať s protiimigračnými, pravicovo-populistickými Švédskymi demokratmi.

 

Podľa konečných výsledkov švédskych septembrových parlamentných volieb sociálni demokrati získali 28,3 percenta, za stredopravicovú Umiernenú stranu hlasovalo 19,8 percenta a za pravicovo-populistických Švédskych demokratov 17,5 percenta voličov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies