Švédsky rozpočet by mal na budúci rok klesnúť do deficitu

NETKY.SK • 26 Október 2016, 15:34 • 2 min
Švédsky rozpočet by mal na budúci rok klesnúť do deficitu

ŠTOKHOLM - Švédske vládne financie klesnú na budúci rok do deficitu, tento rok by však vláda mala zaznamenať prebytkový rozpočet, pričom prebytok by mal byť vyšší, než sa pôvodne očakávalo. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý sa odvolal na údaje švédskeho Národného úradu pre správu dlhu.

slovakia

left justify in out

Na základe najnovšej prognózy úradu by rozpočet centrálnej vlády mal na budúci rok skĺznuť do deficitu na úrovni 33 miliárd švédskych korún (3,40 miliardy eur). Prognóza však nie je nepriaznivá, keďže v tej predchádzajúcej z júna úrad počítal s deficitom okolo 43 miliárd SEK.

 

Naopak, tento rok by vláda mala podľa najnovšieho odhadu úradu hospodáriť s prebytkom na úrovni 80 miliárd SEK, čo je podstatne viac, než úrad očakával v júni. K predpokladanému prebytku v tomto roku by do veľkej miery mali prispieť nižšie pôžičky švédskej vlády, než sa pôvodne očakávalo.

 

Ekonomika Švédska by tento rok mala vzrásť o 3,3 %. Na budúci rok sa ale tempo rastu spomalí na 1,9 % a ďalšie spomalenie sa očakáva v roku 2018, keď rast by mal dosiahnuť 1,8 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies