Švédsky premiér vyhlási predčasné voľby na 22. marca 2015

NETKY.SK • 3 December 2014, 18:35 • 2 min
Švédsky premiér vyhlási predčasné voľby na 22. marca 2015

ŠTOKHOLM - Švédsky premiér Stefan Löfven oznámil, že vyhlási predčasné voľby po tom, ako dnes parlament odmietol návrh štátneho rozpočtu jeho menšinovej stredoľavej vlády. Termín nových volieb stanovil na 22. marca budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Krajne pravicová, proti imigrantom zameraná strana Švédski demokrati (SD), ktorá je od septembrových volieb tretím najsilnejším subjektom v 349-člennom parlamente, sa postavila na stranu stredopravej opozície a hlasovala proti rozpočtu. Urobila tak so zámerom zosadiť koalíciu, ktorá sa chopila úradu len v októbri, napísala tlačová agentúra AP. Švédski demokrati sa tiež zaviazali, že budú blokovať akýkoľvek návrh rozpočtu, ak škandinávska krajina nesprísni svoju veľkodušnú azylovú politiku.
     

Vládny návrh štátneho rozpočtu zvyšoval dane a verejné výdavky. Proti nemu hlasovalo dnes 182 poslancov a za iba 153.
     

Sociálny demokrat Löfven je premiérom od októbra, keď vytvoril menšinovú vládu spoločne so Zelenými a sľuboval, že zvráti reformy predchádzajúcej stredopravej vlády.
     

"Necháme voličov, aby rozhodli o podobe novej politickej scény," uviedol dnes Löfven na tlačovej konferencii. Zároveň obvinil politikov z protiimigračnej strany, že "zosadia akúkoľvek vládu, ktorá netancuje tak, ako oni pískajú", citovala ho agentúra Reuters.

     

musí čakať do 29. decembra, aby mohol oficiálne vyhlásiť nové voľby, pretože tak to žiada švédska ústava.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona