Švédsky premiér chce požiadať EÚ o presunutie časti migrantov z jeho krajiny

NETKY.SK • 4 November 2015, 16:38 • 2 min
Švédsky premiér chce požiadať EÚ o presunutie časti migrantov z jeho krajiny

BRUSEL - Švédsko chce požiadať Európsku komisiu (EK) o premiestnenie časti imigrantov prichádzajúcich na jeho územie, ktorí žiadajú o azyl, do iných členských krajín Európskej únie. Oznámil to dnes švédsky premiér Stefan Löfven.

slovakia

left justify in out

"Vláda požaduje prerozdelenie utečencov zo Švédska a ich prijatie v ostatných krajinách EÚ," uviedol Löfven vo vyhlásení pre médiá, ktoré citovala tlačová agentúra Belga.

 

Švédsko podľa slov svojho premiéra preberalo v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ po dlhý čas veľkú časť zodpovednosti za utečencov, teraz sa však krajina ocitla vo veľmi napätej situácii.

 

"Je čas, aby aj ostatné krajiny prevzali zodpovednosť," vyhlásil Löfven. Nespresnil však, o aký počet utečencov by malo ísť.

 

Švédska tlačová agentúra TT uviedla, že by mohlo ísť o približne 54.000 ľudí, ktorých sa zrieklo Maďarsko v rámci relokačného plánu predstaveného Európskou komisiou.

 

Švédsko očakáva, že do konca tohto roka sa počet utečencov vyšplhá na 190.000 osôb. Ide o číslo, ktoré by v prepočte na obyvateľov krajiny znamenalo pre Nemecko 1,6 milióna nových azylantov.

 

Švédske úrady tvrdia, že nezvládajú riešiť takéto vysoké počty žiadateľov o azyl, hoci sa snažia nájsť strechu nad hlavou pre každého z prisťahovalcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies