Švédsky parlament zamietol vládny návrh štátneho rozpočtu, asi padne vláda

NETKY.SK • 3 December 2014, 17:19 • 2 min
Švédsky parlament zamietol vládny návrh štátneho rozpočtu, asi padne vláda

ŠTOKHOLM - Švédsky parlament dnes zamietol návrh štátneho rozpočtu zvyšujúceho dane a verejné výdavky, ktorý mu predložila menšinová stredoľavá vláda. Vyvolal tým politickú krízu a posilnil možnosť, že premiér Stefan Löfven vypíše predčasné voľby na jar budúceho roka. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Sociálny demokrat Löfven zatiaľ nepovedal, čo urobí, ak návrh rozpočtu v parlamente neprejde. Ešte dnes bude mať tlačovú konferenciu, na ktorej by podľa agentúry AP mohol oznámiť svoju demisiu.

 

Mohol by vyhlásiť predčasné voľby - najskorší možný termín je podľa ústavy 29. december - alebo odstúpiť a dúfať, že ho predseda parlamentu poverí zostavením novej vlády, ktorá by mala dostatočnú podporu na to, aby parlament návrh štátneho rozpočtu schválil. Ak sa žiadnej zo strán nepodarí vytvoriť stabilnú vládu, automaticky by to viedlo k novým voľbám.

 

Stredopravú opozíciu dnes pri hlasovaní v parlamente podporila ultrapravicová, proti imigrantom zameraná strana Švédski demokrati (SD), ktorá je od septembrových volieb tretím najsilnejším subjektom v 349-člennom parlamente. Löfven je premiérom od októbra, keď vytvoril menšinovú vládu spoločne so Zelenými sľubujúc zvrátiť reformy predchádzajúcej stredopravej vlády. Proti návrhu štátneho rozpočtu hlasovalo dnes 182 poslancov a za iba 153, dodala AP.

 

Löfvenova vláda má v parlamente podporu iba 138 poslancov, ale s podporou mimovládnej strany bývalých komunistov sa spolieha na podporu 159 poslancov.

 

Stredopravá opozícia je zložená zo štyroch strán a má 141 poslancov, avšak s podporou 49 poslancov ultrapravicovej strany Švédski demokrati má dostatok hlasov na zvrhnutie vládnucej koalície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies