Švédsky parlament schválil dohodu o užšej spolupráci s NATO

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 08:46 • 2 min
Švédsky parlament schválil dohodu o užšej spolupráci s NATO

ŠTOKHOLM - Poslanci švédskeho parlamentu schválili dnes v Štokholme dohodu krajiny so Severoatlantickou alianciou. Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

slovakia

left justify in out

Dokument, v zmysle ktorého škandinávska krajina umožní aliancii v prípade vojnového konfliktu, respektíve manévrov väčší prístup na územie vojensky nezávislého Švédska, sa zrodil v čase napätých vzťahov medzi NATO a Ruskou federáciou.

 

Aj keď Švédsko nie je členskou krajinou NATO, k aliancii sa v uplynulých rokoch priblížilo spolupracujúc napríklad s jej členskými krajinami - Dánskom, Nórskom či Islandom. Navyše sa krajina spolupodieľa na operáciách medzinárodného spoločenstva v Afganistane. Za ešte užšiu spoluprácu s alianciou hlasovalo dnes v švédskej metropole 291 zákonodarcov, proti ich bolo 21.

 

Nič to však nezmení na neutralite krajiny, ani na jej bezpečnostnej politike, ubezpečil švédsky minister obrany Peter Hultqvist.

 

Rusko už skôr približovanie Štokholmu k NATO kritizovalo, okrem iného ústami šéfa diplomacie Sergeja Lavrova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies