Švédsky kráľ oslavuje 70. narodeniny s predstaviteľmi blízkych monarchií

NETKY.SK • 30 Apríl 2016, 13:35 • 2 min
Švédsky kráľ oslavuje 70. narodeniny s predstaviteľmi blízkych monarchií

ŠTOKHOLM - S kráľovskou pompou oslavuje dnes švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv svoje 70. narodeniny s priateľmi, rodinou a švédskymi občanmi v Štokholme.

slovakia

left justify in out

Na ďakovnej bohoslužbe v kráľovskej kaplnke sa podľa zoznamu hostí zúčastnila celá švédska kráľovská rodina, ale aj dánska kráľovná Margaréta, ktorá je sesternicou švédskeho kráľa, monacký knieža Albert a bývalý španielsky kráľ Juan Carlos s manželkou Sofiou, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Následne panovnícky pár zamával zhromaždeným davom z balkóna kráľovského paláca, potom prevzal panovník na nádvorí zámku kvety od detí a spoločne s manželkou Silviou odišiel v koči ťahanom koňmi na slávnostný obed na mestskej radnici. Ich cestu ulicami metropoly sledovali s nadšením Štokholmčania i turisti. Na večernom bankete očakávajú podľa agentúry DPA aj dánskeho korunného princa a belgický kráľovský pár.

 

Chýba iba nórsky kráľovský pár s korunným princom Haakonom a jeho manželkou, ktorí účasť na oslavách zrušili po piatkovej tragickej havárii nórskeho vrtuľníka s 13 obeťami na živote.

 

Švédsky kráľ oslavuje životné jubileum celý tento týždeň. V piatok večer sa odviezol s kráľovnou Silviou v koči na koncert v Kráľovskej švédskej opere a absolvoval recepciu v Štokholme, necelé dva týždne po tom, ako sa mu narodilo piate vnúča.

 

Karol XVI. Gustáv je synom švédskeho korunného princa Gustafa Adolfa, ktorý zahynul pri leteckom nešťastí, keď bol dnešný monarcha ešte dieťa. Kráľ zdedil korunu po svojom starom otcovi ako 27-ročný. Jeho manželka, kráľovná Silvia, je pôvodom Nemka. Manželia spolu majú tri deti - korunnú princeznú Victoriu (38), princa Carla Philipa (36) a princeznú Madeleine (33) a päť vnúčat.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona