Švédsky kráľ oslávi 70. narodeniny, abdikovať neplánuje

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 09:40 • 2 min
Švédsky kráľ oslávi 70. narodeniny, abdikovať neplánuje

ŠTOKHOLM - Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv oslávi v sobotu 70. narodeniny, abdikovať však neplánuje, hoci prekročil oficiálny vek odchodu Švédov do dôchodku, ktorým je 65 rokov.

slovakia

left justify in out

Kráľom sa stal v roku 1973 ako 27-ročný, po svojom starom otcovi, Gustávovi VI. Adolfovi. Jeho mottom sa stalo: Pre Švédsko - s dobou. "Znamená to, že sa usilujem ísť s dobou a porozumieť tomu, čo ľudia očakávajú od moderného kráľa a modernej demokratickej spoločnosti. Je to o spolupráci a súzvuku," citovala dnes tlačová agentúra DPA z jeho rozhovoru pre švédsku tlačovú agentúru.

 

"Pracujete, kým máte silu a ste v dobrom zdravotnom stave," zdôraznil a poznamenal, že "my Bernadottovci často hovoríme, že zostávame v srdci deťmi, a tak v skutočnosti nikdy nezostarneme".

 

Sobotňajším oslavám predchádzajú rôzne koncerty a recepcie. Deň narodenín otvorí ďakovná bohoslužba v kráľovskej kaplnke. Kráľ a kráľovná následne plánujú prejsť v otvorenom koči z kráľovského paláca k mestskej radnici. Oslavy vyvrcholia banketom pre pozvaných hostí, medzi ktorými sa očakávajú dánska kráľovná Margaréta a nórsky kráľ Harald.

 

Kráľ Karol XVI. Gustáv povedal, že ako monarcha si dal za úlohu slúžiť ako zjednocujúci symbol a nemať žiadnu politickú úlohu, čas od času sa mu však napriek tomu podarilo vyvolať príležitostný spor.

 

V 80. rokoch tak napríklad kritizoval lov tuleňov v susednom Nórsku a v roku 2004 chválil brunejského sultána za jeho vzťah k vlastným ľuďom, čo bolo považované za vyjadrenie podpory autoritárskemu vládcovi.

 

Veľkú chválu si však tiež vyslúžil za pamätný prejav, v ktorom hovoril o svojej osobnej skúsenosti, aké je to vyrastať bez otca. S prejavom vystúpil na smútočnej slávnosti na pamiatku vyše 500 Švédov, ktorí zomreli pri cunami v Ázii v roku 2004.

 

Kráľ je zapálený športový fanúšik - jazdí na bežkách i zjazdových lyžiach a často sa zúčastňuje na olympijských hrách a ďalších významných medzinárodných športových akciách, kde povzbudzuje švédskych športovcov.

 

V roku 1976 sa oženil s Nemkou Silviou Sommerlathovou, s ktorou sa prvýkrát stretol na olympijských hrách v Mníchove v roku 1972, kde bol ako divák. Budúca kráľovná tam pracovala ako prekladateľka a hosteska.

 

Majú tri deti - korunnú princeznú Victoriu, princa Carla Philipa a princeznú Madeleine - a päť vnúčat. Najnovšie prírastky do kráľovskej rodiny pribudli tento rok v marci a v apríli.

 

Podpora monarchie medzi voličmi výrazne vzrástla od roku 2010, keď vyšiel neautorizovaný životopis kráľa (Neochotný monarcha) s množstvom bulvárnych informácií.

 

Medzi najobľúbenejšie verejné osobnosti Švédska patrí korunná princezná Victoria, ktorá je matkou dvoch detí. V pravidelných prieskumoch verejnej mienky má vyššiu podporu ako nórsky kráľ, dánska kráľovná či jej vlastný otec.

Prieskum Göteborskej univerzity z roku 2015 ukázal, že 56 percent Švédov je za zachovanie monarchie a len 22 percent ju chce zrušiť, uzavrela svoj portrét švédskej monarchie tlačová agentúra DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies