Švédsko žiada Rusko, aby prepustilo ukrajinského režiséra Sencova

NETKY.SK • 9 August 2018, 18:10 • 2 min
Švédsko žiada Rusko, aby prepustilo ukrajinského režiséra Sencova

ŠTOKHOLM - Švédsko vyzvalo vo štvrtok Rusko na prepustenie ukrajinského režiséra Oleha Sencova, ktorý v ruskom väzení drží hladovku.

slovakia

left justify in out

Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová uviedla, že táto severská krajina je znepokojená jeho "zhoršujúcim sa zdravotným stavom", píše agentúra AP.

 

Wallströmová na sociálnej sieti Twitter napísala, že väznenie režiséra Sencova "je porušením medzinárodného práva a je založené na právnom procese, ktorý nespĺňa základné zásady spravodlivosti".

Sencov v ruskom väzení už vyše 80 dní drží hladovku za prepustenie 65 Ukrajincov väznených v Rusku - vrátane seba -, ktorých nazýva politickými väzňami.

 

Sencova v utorok navštívil jeho advokát Dmitrij Dinze z mimovládnej ľudskoprávnej agentúry Agora. Povedal, že režisér mal veľmi nízku úroveň hemoglobínu, čo vyústilo do anémie a pomalého srdcového tepu 40 úderov za minútu.

 

Ukrajinský režisér Oleh Sencov je odporcom anexie polostrova Krym Ruskom, ku ktorej došlo v roku 2014. V tom istom roku ho na Kryme aj zadržali a o rok neskôr ho v Rusku odsúdili na 20 rokov väzenia za sprisahanie s cieľom vykonať teroristický útok.

 

Sencov je väznený v západosibírskom meste Labytnangi na území Jamalskoneneckého autonómneho okruhu. Sencov obvinenia popiera a odmietol požiadať ruského prezidenta Vladimira Putina o milosť. Koncom júna tak urobila jeho matka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona