FOTO Švédsko zavádza hraničné kontroly, polícia vyzýva ľudí, aby nosili pasy

NETKY.SK • 12 November 2015, 17:52 • 2 min
FOTO Švédsko zavádza hraničné kontroly, polícia vyzýva ľudí, aby nosili pasy

ŠTOKHOLM - Švédska polícia vyzvala dnes ľudí cestujúcich do susedných krajín a z nich, aby so sebou nosili pasy či iné doklady totožnosti, pretože Švédsko dočasne zavádza hraničné kontroly. Opatrenie oznámila vláda v Štokholme v stredu večer a znamená, že Švédsko pozastavuje platnosť predpisov EÚ týkajúcich sa cestovania bez pasov a hraničných kontrol, pripomenula tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tento krok má obmedziť prúd migrantov prichádzajúcich do severskej krajiny z Dánska a Nemecka. Švédska vláda vysvetlila, že opatrenie "vnesie poriadok" do prijímania migrantov vo Švédsku a zabezpečí, že budú zaregistrovaní pri vstupe na územie krajiny. Švédsko, ktoré očakáva do konca tohto roka celkovo takmer 200.000 žiadateľov o azyl, prijíma viac migrantov na jedného obyvateľa, než ktorákoľvek iná krajina EÚ. Únia pritom zápasí s najväčším prílevom utečencov za posledné desaťročia a situácia je celé mesiace krízová.

 

Nemecko zaviedlo dočasné kontroly na hraniciach už v septembri. To síce nezastavilo obrovský prúd migrantov, ale nemecké úrady uviedli, že im to umožnilo dostať situáciu viac pod kontrolu.

Švédsky premiér Stefan Löfven dnes pred novinármi bránil rozhodnutie znovu zaviesť hraničné kontroly. Na summite o migrácii na Malte uviedol, že už nie je možné dobre a dostatočne strážiť hranice Švédska. "Keď nám úrady povedia, že už viac nedokážu zaručiť bezpečnosť a kontrolu našich hraníc, musíme ich počúvať," povedal Löfven novinárom v maltskej metropole Valletta. Dodal, že jeho partneri z EÚ chápu rozhodnutie Švédska a že lídri EÚ musia prepracovať pravidlá cestovania bez pasov v Európe. Švédsky premiér vyhlásil, že EÚ musí "diskutovať o tom, ako by mali vyzerať tieto pravidlá. Potrebujeme iný systém. To je jasné".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona