Švédsko uviedlo do prevádzky prvú virtuálnu letiskovú riadiacu vežu na svete

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 09:02 • 2 min
Švédsko uviedlo do prevádzky prvú virtuálnu letiskovú riadiacu vežu na svete

ŠTOKHOLM - Švédsko spustilo v utorok prevádzku prvej virtuálnej letiskovej riadiacej veže na svete. Zariadenie sa nachádza na letisku v meste Örnsköldsvik a je vybavené kamerami a senzormi, ktoré zbierajú aktuálne informácie a odovzdávajú ich letovým dispečerom. Informoval o tom webový server The Local.

slovakia

left justify in out

Novú technológiu úspešne odskúšali s lietadlom s 50 pasažiermi na palube, ktoré absolvovalo 150-kilometrovú trasu z mesta Sundsvall na letisko v Örnsköldsviku. Piloti podľa vyjadrenia švédskeho Úradu civilného letectva (LFV) nezaznamenali žiadny rozdiel oproti komunikácii s klasickou riadiacou vežou.

 

Očakáva sa, že predmetná technológia sa postupne zavedie aj na ostatných švédskych letiskách. Hlavným cieľom virtuálnych riadiacich veží je prispieť k prevencii kolízií lietadiel, lepšej organizácii dopravného ruchu na letiskách, poskytovaniu informácií a ďalšej podpory pre pilotov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona