Švédsko sprísni azylovú legislatívu a pohraničné kontroly

NETKY.SK • 24 November 2015, 16:35 • 2 min
Švédsko sprísni azylovú legislatívu a pohraničné kontroly

ŠTOKHOLM - Švédsko dnes oznámilo, že sprísni pravidlá na udeľovanie azylu a posilní pohraničné kontroly, aby obmedzilo prudký nárast počtu migrantov.

slovakia

left justify in out

Sprísnená azylová legislatíva už minulý týždeň začala platiť v Nórsku a podobné zmeny avizovalo aj Dánsko.


"S bolesťou musím priznať, že Švédsko už nie je schopné prijímať taký vysoký počet azylantov, ako je tomu teraz... Situácia je neudržateľná," povedal na dnešnej tlačovej konferencii sociálnodemokratický premiér Stefan Löfven, ktorého citoval server The Local.


Cieľom navrhovaných opatrení je podľa neho odbremeniť švédsky azylový systém a presvedčiť ostatné členské štáty EÚ, že sa musia podieľať na riešení súčasnej utečeneckej krízy. "Musíme presvedčiť ľudí, aby žiadali o azyl aj v iných štátoch," vyhlásil Löfven.


Vláda v Štokholme chce výrazne obmedziť počet žiadateľov o azyl prichádzajúcich do Švédska. Výnimku v tomto smere budú mať migranti relokovaní v rámci európskeho systému kvót.


Švédsko tiež plánuje zaviesť kontroly totožnosti vo všetkých prostriedkoch verejnej dopravy prichádzajúcich z európskeho kontinentu. Obmedzia sa tiež možnosti na spájania prisťahovaleckých rodín.


Švédsko, ktoré očakáva do konca tohto roka rekordných 190.000 žiadateľov o azyl, prijíma viac migrantov na jedného obyvateľa než ktorákoľvek iná krajina EÚ. Švédske úrady už pritom nemajú pre azylantov ďalšie ubytovacie kapacity.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies