Švédsko schválilo výstavbu plynovodu Nord Stream 2

NETKY.SK • 7 Jún 2018, 20:27 • 2 min
Švédsko schválilo výstavbu plynovodu Nord Stream 2

ŠTOKHOLM - Švédsko vo štvrtok oznámilo, že schválilo žiadosť medzinárodného konzorcia, ktoré plánuje výstavbu ďalšieho plynovodu z Ruska do Nemecka.

slovakia

left justify in out

Plynovod Nord Stream 2, ktorý sa bude skladať z dvoch potrubí, má mať dĺžku asi 1200 kilometrov a povedie po dne Baltského mora. Projekt vyvolal diskusiu v súvislosti so snahou Európskej únie (EÚ) vyhnúť sa príliš veľkej závislosti na jednom dodávateľovi alebo jednom zdroji energie. Napriek pochybnostiam Švédsko povedalo, že nebolo schopné zabrániť kladeniu potrubia vo svojej zóne.

 

Švédska vláda uviedla, že zabezpečila ochranu "citlivého prostredia Baltského mora, lodnej dopravy, námornej bezpečnosti a rybolovu". Konzorcium tvoria ruský Gazprom (ktorý v ňom má väčšinový 51-% podiel) a nemecké energetické spoločnosti Wintershall Holding, E.ON a jeho dcérska spoločnosť PEG Infrastruktur, holandská spoločnosť NV Nederlandse Gasunie a francúzska skupina ENGIE.

 

Švédsko uviedlo, že konzultovalo túto záležitosť s Fínskom, ktoré nedávno schválilo projekt a s Dánskom, ktoré stále skúma žiadosť. Nemecko už projektu udelilo povolenia. Medzinárodné konzorcium plánuje položiť potrubia Nord Stream 2 v rokoch 2018-19 a začať s jeho prevádzkou v roku 2020.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona