Švédsko predĺžilo hraničné kontroly do 8. februára

NETKY.SK • 8 Január 2016, 10:25 • 2 min
Švédsko predĺžilo hraničné kontroly do 8. februára

ŠTOKHOLM - Dočasné kontroly na švédskych hraniciach budú predĺžené o ďalší mesiac, teda do 8. februára. Oznámila to dnes švédska vláda, ktorú citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Švédsko zaviedlo dočasné kontroly na svojich hraniciach vlani v novembri a už niekoľkokrát ich predĺžilo. Týmto spôsobom chcelo znížiť počet migrantov, ktorí prichádzajú na jeho územie cez Dánsko a Nemecko.

 

V roku 2015 prišlo do Švédska, ktoré je členskou krajinou EÚ i súčasťou schengenskej zóny voľného pohybu osôb, viac ako 160.000 žiadateľov o azyl.

 

V súlade s pravidlami Schengenu môžu jednotlivé krajiny zavádzať na prechodnú dobu kontroly na svojich hraniciach, a to v prípade, ak je ohrozený verejný poriadok alebo bezpečnosť.

 

Švédska vláda okrem toho žiada, aby prevádzkovatelia trajektov, autobusov a vlakov z okolitých krajín povinne preverovali totožnosť cestujúcich smerujúcich do Švédska. Táto povinnosť platí od pondelka tohto týždňa. Osoby, ktorých totožnosť sa nepodarilo zistiť, na švédske územie nevpustia.

 

Po zavedení kontrol vlani v polovici novembra množstvo migrantov prichádzajúcich do Švédska výrazne pokleslo. Švédska vláda rozhodla o ďalšom predĺžení kontrol, aby tento počet ešte znížila. Od konca minulého roka požiadalo o azyl vo Švédsku okolo 1500 osôb, uviedla agentúra DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies