Švédsko pozastavilo očkovanie vakcínou od Moderny. Má vážne dôvody

NETKY.SK • 6 Október 2021, 19:19 • 2 min
Švédsko pozastavilo očkovanie vakcínou od Moderny. Má vážne dôvody

ŠTOKHOLM - Úrady chcú preveriť symptómy po podaní vakcíny. Osoby narodené v roku 1991 alebo neskôr budú teraz dostávať vakcínu od Pfizer/BioNTech.

slovakia

left justify in out

Švédsky úrad verejného zdravotníctva odporučil v stredu dočasne do 1. decembra pozastaviť očkovanie vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna pre ľudí mladších ako 30 rokov. Dôvodom sú obavy zo zriedkavých vedľajších účinkov tejto očkovacej látky, informovali agentúry AFP a DPA.

 

img

 

Úrad vysvetlil, že získal dôkazy o zvýšenom riziku vedľajších účinkov vakcíny od Moderny. Išlo napríklad o riziko zápalu srdcového svalu či zápalu osrdcovníka. "Úrad verejného zdravotníctva sa rozhodol z preventívnych dôvodov pozastaviť používanie vakcíny Spikevax od firmy Moderna pre každého, kto sa narodil v roku 1991 alebo neskôr," uvádzajú vo vyhlásení, z ktorého cituje AFP. Dotknuté vekové skupiny by mali namiesto uvedenej vakcíny dostať očkovaciu látku od konzorcia Pfizer/BioNTech.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Čína nakupovala zariadenia na PCR testy mesiace pred vypuknutím pandémie

 

Riziko výskytu zápalových ochorení srdca sa podľa švédskeho úradu spájalo najmä s druhou dávkou vakcíny od Moderny a prevažovalo u mladých mužov a chlapcov niekoľko týždňov po zaočkovaní druhou dávkou. Symptómy podľa úradu prejdú samy od seba, avšak zdravotný stav by mal posúdiť lekár. "Tí, ktorí sa dali očkovať len nedávno - prvou či druhou dávkou od Moderny - sa nemusia báť, pretože riziko je veľmi malé. Je však dobré vedieť, na aké symptómy je potrebné dať si pozor," uviedol epidemiológ Anders Tegnell.

 

img

 

 

Vo Švédsku sa môžu dať proti koronavírusu zaočkovať všetky osoby nad 12 rokov. Najmenej prvú dávku dostalo 84 percent obyvateľov krajiny starších ako 16 rokov a takmer 78 percent je zaočkovaných kompletne. Európska lieková agentúra (EMA) v júli schválila vakcínu od Moderny na núdzové použitie pre vekovú kategóriu od 12 do 17 rokov. 

 

K téme: Európska lieková agentúra rozhodla o podaní tretej dávky vakcíny Pfizer

 

Slovinsko koncom septembra informovalo, že zastavilo očkovanie vakcínou Johnson & Johnson po úmrtí 20-ročnej ženy, ktorá sa touto vakcínou nechala zaočkovať. Pacientka skonala dôsledku mozgovej krvnej zrazeniny. Podľa ošetrujúceho lekára z ľubľanskej univerzitnej nemocnice Igora Riglera je veľká pravdepodobnosť, že zomrela následkom predchádzajúceho očkovania vakcínou Johnson & Johnson. Podobné prípady sú známe aj z iných krajín. 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona