Švédsko poskytne vojakov na pomoc v boji proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 12:28 • 2 min
Švédsko poskytne vojakov na pomoc v boji proti Islamskému štátu

ŠTOKHOLM - Švédska vláda vo štvrtok oznámila, že krajina vyšle svoje ozbrojené sily do Iraku, aby na žiadosť tamojších predstaviteľov podporili operácie proti povstalcom zo skupiny Islamský štát (IŠ).

slovakia

left justify in out

Podľa zverejnených informácií bude 35 švédskych vojakov tvoriť súčasť medzinárodných síl na severe Iraku, kde budú pomáhať pri výcviku irackých jednotiek nasadzovaných do boja proti militantno-extrémistickej skupine. Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová a minister obrany Peter Hultqvist v článku pre denník Dagens Nyheter uviedli, že "spolupráca (v boji) proti terorizmu je kľúčom k úspechu" a Švédsko bude "naďalej podporovať tieto spoločné snahy". Ministri nevylúčili rozšírenie švédskeho kontingentu v Iraku na 120 vojakov, ak by sa situácia v krajine zhoršovala.


Sunnitskí povstalci z IŠ sa počas minulého leta zmocnili aj rozsiahlych irackých území vrátane druhého najväčšieho mesta Mósul, ktoré spojil s obsadenými časťami Sýrie do samozvaného "kalifátu". Minulú stredu sa irackým provládnym silám podarilo oslobodiť mesto Tikrít, čo je považované za doteraz najväčší úspech Bagdadu v boji proti skupine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies