Švédsko pomôže pri ničení sýrskych chemických zbraní

NETKY.SK • 24 Október 2013, 15:53 • 2 min
Švédsko pomôže pri ničení sýrskych chemických zbraní

ŠTOKHOLM – Švédsko vo štvrtok oznámilo, že pomôže OSN pri ničení sýrskeho chemického arzenálu tým, že poskytne jednotku vzdušných síl a vojenské transportné lietadlo Lockheed C-130 Hercules.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Jednotka švédskeho vojenského letectva bude stacionovaná na Cypre s cieľom podporiť Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW) čo sa týka personálu ako aj prepravy zariadení,“ uviedla ministerka obrany Karin Enströmová vo vyhlásení.

OPCW je poverená riadením eliminácie nebezpečného sýrskeho arzenálu. Na základe rezolúcie 2118 Bezpečnostnej rady OSN prijatej v septembri má Sýria čas do júna 2014, aby nechala svoje chemické zbrane zničiť. Nórsko rovnako pripustilo možnosť, že by pri tom asistovalo. Hoci Oslo nemá vybavenie potrebné pre ničenie chemických zbraní, uvažuje o tom, že zbrane umožní likvidovať na svojom teritóriu. Odpoveď by mala táto škandinávska krajina oznámiť do polovice novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies