Švédsko oficiálne uznalo Palestínu ako štát

NETKY.SK • 30 Október 2014, 15:27 • 2 min
Švédsko oficiálne uznalo Palestínu ako štát

ŠTOKHOLM - Švédska vláda dnes oficiálne uznala Palestínu ako štát. Švédsko sa tak stalo prvou západoeurópskou krajinou, ktorá pristúpila k takémuto kroku.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie Švédska podľa agentúry Reuters odráža rastúcu medzinárodnú frustráciu zo stagnujúceho izraelsko-palestínskeho mierového procesu. Ako uviedla švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová, vláda dúfa, že uznanie Palestíny prinesie novú dynamiku do situácie na Blízkom východe.

 

"Naše rozhodnutie prichádza v kritickom čase, pretože za posledný rok sme videli, ako sa mierové rokovania pozastavili, ako rozhodnutia o nových osadách na okupovaných palestínskych územiach skomplikovali dvojštátne riešenie a ako sa do Gazy vrátilo násilie," povedala Wallströmová.

 

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás rozhodnutie Švédska pochválil. V Izraeli však postup Štokholmu vyvolal kritiku a v Spojených štátoch nespokojnosť, napísal Reuters.

 

Wallströmová však odmietla obvinenia, že Švédsko nadržiava jednej strane blízkovýchodného konfliktu. Ministerka dúfa, že Palestínu uznajú aj ďalšie krajiny Európskej únie.

 

Palestínske úrady v súčasnosti nemajú plnú kontrolu nad územiami obývanými Palestínčanmi, ktoré nemajú ani fixné hranice. Palestína však podľa Wallströmovej napriek tomu splnila kritériá medzinárodného práva na svoje uznanie.

 

Palestínčania sa usilujú o štátnosť v Izraelom okupovanom Predjordánsku, v pásme Gazy, na ktoré je uvalená blokáda, aj vo východnom Jeruzaleme ako zamýšľanom hlavnom meste. Organizácia Spojených národov de facto schválila uznanie štátu Palestína v roku 2012, avšak EÚ a väčšina členských štátov ho ešte oficiálne neuznala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies