Švédsko nemá byty. Rozdalo ich, hádajte komu...

NETKY.SK • 31 Október 2017, 11:30 • 2 min
Švédsko nemá byty.  Rozdalo ich, hádajte komu...

Švédsko čelí hlbokej kríze na trhu s bývaním. Už nielen veľké mestá, ale aj menšie zápasia s ubytovacími kapacitami. Samosprávy z toho vinia vládu, ktorá nariadila poskytnúť voľné byty utečencom. Tá im odkazuje, že mali stavať viac bytov. Mohli však tušiť, koľkých migrantov švédska vláda pustí do krajiny?

slovakia

left justify in out

Problémy získať byt majú najmä chudobnejšie vrstvy vo Švédsku a miestne samosprávy v tom majú jasno. Za všetko môže švédska vláda a jej liberálna prisťahovalecká politika. Švédsko v prvých mesiacoch krízy prijalo približne dvestotisíc migrantov z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sú pri žiadosti o byt uprednostňovaní, píšu ParlamentníListy.cz.

 

Zástupcovia samospráv tvrdia, že nemôžu zaistiť bývanie "najviac zraniteľným vrstvám", pretože musia povinne prideľovať ubytovanie v prvom rade žiadateľom o azyl. "Ostatní majú preto smolu, nie sme schopní im bývanie ponúknuť. Najviac na to doplácajú študenti, mladí ľudia a tiež tí, ktorí musia dlhší čas stráviť v nemocnici," povedal pre SVT šéf sociálneho odboru v Hässleholmu.

 

Situácia sa podľa nich bude ešte zhoršovať, pretože budúci rok bude treba zaistiť bývanie pre 100-tisíc ľudí, ktorým končí súčasné povolenie k pobytu. 

 

Vláda však problémy odmieta. "Títo kritici by sa mali zamerať predovšetkým sami na seba. Jednoducho mali viac stavať a dobre si spočítať, aké ubytovacie kapacity potrebujú," povedal minister pre bývanie Peter Eriksson.

 

Niežeby problémy s bývaním boli vo Švédsku úplnou novinkou. "Predtým šlo o problém predovšetkým v hlavnom meste  a ďalších metropoliach. Teraz sa však rozšíril po celej zemi. Podľa Národného výboru pre bývanie hlási nedostatok ubytovacích kapacít 255 z 290 miest vo Švédsku," napísal Local

 

Ako ukazujú štatistiky, razantné zhoršenie súvisí s migračnou krízou, ktorá začala eskalovať v roku 2015.

 

„Medzi rokmi 2015 až 2017 sa počet miest, ktorá hlásila problém, zvýšil o 72 %. V blízkej budúcnosti naviac nemožno očakávať, že by sa trend zlepšil," uzatvára Local.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona