Švédsko má novú agentúru na boj proti falošným správam

NETKY.SK • 5 Január 2022, 14:45 • 2 min
Švédsko má novú agentúru na boj proti falošným správam

ŠTOKHOLM – Vo Švédsku začala fungovať špecializovaná vládna agentúra, ktorej úlohou bude boj proti šíreniu falošných správ a dezinformácií. Informovala o tom v stredu agentúra AFP, podľa ktorej majú obdobnú inštitúciu aj vo Francúzsku.

slovakia

left justify in out

Poslaním Agentúry pre psychologickú obranu (MPF) bude brániť „otvorenú a demokratickú spoločnosť a slobodu prejavu prostredníctvom identifikácie, analyzovania a reagovania na neprimerané ovplyvňovanie a iné formy zavádzajúcich informácií namierených voči Švédsku alebo švédskym záujmom“.

MPF neuviedla konkrétne krajiny, ktoré stoja za dezinformačnými kampaňami tohto druhu.

 

img

 

AFP si v tejto súvislosti všíma, že MPF začala fungovať pred parlamentnými voľbami, ktoré sa vo Švédsku uskutočnia v septembri 2022. MPF s hlavným sídlom v meste Karlstad vyvíja činnosť od začiatku tohto roka. V rámci boja proti šíreniu tzv. fake news plánuje poskytovať podporu obyvateľstvu, štátnym inštitúciám, samosprávam, médiám či subjektom občianskej spoločnosti, pričom má ambíciu takéto aktivity aj vzájomne koordinovať. Podobná agentúra na boj proti dezinformáciám šíreným zo zahraničia vznikla vlani vo Francúzsku.

 

Možno vás zaujme: Úrad chce zvýšiť povedomie o ochrane whistleblowerov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies