Útok na synagógu a iné „radosti”: hádajte, kto sú vo Švédsku najhorší antisemiti

NETKY.SK • 12 December 2017, 18:13 • 2 min
Útok na synagógu a iné „radosti”: hádajte, kto sú vo Švédsku najhorší antisemiti

GÖTEBORG/PARÍŽ - Švédsky premiér Stefan Löfven hovoril v reakcii na pokus o podpálenie synagógy v Göteborgu a skandovanie nenávistných sloganov v Malmö o nebezpečných prejavoch antisemitizmu.

slovakia

left justify in out

"Máme v švédskej spoločnosti problém s antisemitizmom," povedal podľa verejnoprávnej televízie SVT a dodal: "Musíme dať jasne najavo, že v našej spoločnosti nemá miesto antisemitizmus a nenávisť voči Židom".

 

Švédska polícia zadržala počas víkendu troch podozrivých z pokusu o podpaľačský útok na göteborskú synagógu. Dvaja z nich, 18-ročný Sýrčan a o tri roky starší Palestínčan, by sa mali v stredu postaviť pred sudcu, ktorý rozhodne o prípadnom uvalení vyšetrovacej väzby na nich.

 

Čo sa tam stalo? V sobotu 9. decembra skupina maskovaných mladíkov hádzala na synagógu horiace predmety a budovu nezachvátil požiar len vďaka mrholeniu. Incident sa odohral v neskorých večerných hodinách, v čase, keď sa v areáli synagógy konala oslava za účasti približne 20 mladých ľudí. Zranenia neutrpel nikto z prítomných, ktorí sa podľa jedného z rodičov ukryli v suteréne. Napadnutú synagógu potom zostala strážiť polícia celú noc.

 

Prokurátorka pre tlačovú agentúru DPA uviedla, že orgány činné v trestnom konaní predpokladajú ako motív útoku izraelsko-palestínsky konflikt.

 

Proti rozhodnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela sa demonštrovalo i vo viacerých švédskych mestách vrátane Štokholmu, kde účastníci protestnej akcie spálili izraelskú zástavu, a v Malmö, kde pokrikovali nenávistné antisemitské slogany.

 

Premiér Löfven sa k udalostiam vyjadril v Paríži počas klimatického summitu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona