Švédsko kritizuje Maďarsko za neprijímanie migrantov, Szijjártó to odmieta

NETKY.SK • 12 August 2016, 17:16 • 2 min
Švédsko kritizuje Maďarsko za neprijímanie migrantov, Szijjártó to odmieta

BUDAPEŠŤ - Švédska vláda vyjadrila protest proti tomu, že Maďarsko nie je ochotné vziať späť žiadateľov o azyl, ktorých zaregistrovali v Maďarsku. Štokholm dnes oznámil, že na budúci týždeň predvolá v tejto záležitosti maďarského veľvyslanca.

slovakia

left justify in out

Podľa maďarskej komerčnej televízie ATV, ktorá sa odvoláva na správu tlačovej agentúry TT, švédsky minister pre migračné záležitosti Morgan Johansson vyhlásil, že Maďarsko odmietnutím prijať späť migrantov registrovaných na svojom území porušuje Dublinský dohovor, ktorý podpísalo a ktorý umožňuje, aby členské krajiny vrátili žiadateľov o azyl do krajiny, v ktorej žiadosť podali.

 

Švédske orgány evidujú niečo vyše tisíc žiadateľov o štatút utečenca, ktorých chcú vrátiť do Maďarska, a vyše 152.000 takých, ktorí očakávajú posúdenie svojej žiadosti v tejto škandinávskej krajine, uvádza ATV.

 

Švédsko s 9,8 milióna obyvateľov vlani prijalo 163.000 utečencov, čo je najvyšší pomer na počet obyvateľov v Európe. Svoje prisťahovalecké právne normy sprísnilo 20. júla.

 

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó označil švédske kroky za "divné a neprijateľné". Podľa agentúry MTI vyhlásil, že Johansson namiesto hľadanie skutočného riešenia kritizuje krajinu, ktorá práveže dodržiava pravidlá. "Prijmeme späť iba tých, čo na územie Európskej únie vstúpili prvýkrát v Maďarsku," zdôraznil.

 

Podľa jeho slov Maďarsko patrí k malému počtu krajín, ktoré od vypuknutia migračnej krízy dodržiavajú európske normy. "Strážime svoje hranice, ktoré sú aj vonkajšími hranicami EÚ, tým v súčasnosti strážime aj Švédsko," uzavrel Szijjártó.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies