Švédsko: Hlavného podozrivého z útoku v Štokholme obvinili

NETKY.SK • 30 Január 2018, 11:11 • 2 min
Švédsko: Hlavného podozrivého z útoku v Štokholme obvinili

ŠTOKHOLM - Z trestného činu terorizmu, pokusu o terorizmus a spôsobenia nebezpečenstva druhým obvinila v utorok švédska prokuratúra Uzbeka Rachmata Akilova, ktorý je hlavným podozrivým zo spáchania útoku nákladným automobilom vlani v apríli v centre švédskej metropoly Štokholm.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA s tým, že pri čítaní obvinení v tomto prípade bol Akilov v sále jediným podozrivým.

 

Podľa švédskej prokuratúry bol jedným z cieľom Akilova "vyvolať strach v celom obyvateľstve" a "núti švédsku vládu a parlament zastaviť účasť Švédska na medzinárodnej výcvikovej misii v Iraku", zameranú proti teroristickej skupine Islamský štát (IS).

 

Pri útoku ukradnutým nákladným autom v štokholmskej pešej zóne zahynulo 7. apríla päť ľudí a 15 ďalších utrpelo zranenia. Hlavným podozrivým je Akilov (v čase útoku mal 39 rokov), ktorý sa k spáchaniu tohto činu priznal.

 

Akilov s nákladným automobilom vošiel vo vysokej rýchlosti na nákupnú ulicu Drottninggatan v centre švédskej metropoly a vrazil do výkladu jedného z obchodov. Od svojho zatknutia niekoľko hodín po útoku sa nachádza v cele predbežného zadržania.

 

Akilov je podozrivý aj z toho, že svojím konaním vystavil nebezpečenstvu množstvo ďalších ľudí. Podľa prokuratúry polícia identifikovala zhruba 150 ľudí, ktorí boli v čase útoku vystavení riziku smrti či ťažkého ublíženia na zdraví, keďže ich mohlo prejsť auto riadené útočníkom alebo ich mohli zasiahnuť letiace úlomky.

 

Akilov podľa prokuratúry sympatizoval s extrémistickými skupinami. V roku 2015 sa pokúsil dostať do Sýrie, kde sa chcel pridať k džihádistickej skupine IS. Úrady vo Švédsku ešte v roku 2016 Uzbekovu žiadosť o azyl zamietli.

 

Štokholmský útok bol jedným z niekoľkých svojho druhu v Európe, na ktorej území boli od roku 2016 použité vozidlá proti civilistom niekoľkokrát. Predošlé teroristické útoky sa odohrali v Barcelone, Berlíne, Londýne či Nice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona