Švédsko čelí prílevu utečencov, na ubytovanie možno využije aj väznice a kasárne

NETKY.SK • 25 September 2015, 18:55 • 2 min
Švédsko čelí prílevu utečencov, na ubytovanie možno využije aj väznice a kasárne

ŠTOKHOLM - Švédsko by mohlo využiť prázdne väznice a vojenské kasárne ako núdzové útočiská pre rekordné počty utečencov, ktorí prichádzajú do severskej krajiny. Informovala o tom dnes švédska vláda.

slovakia

left justify in out

Švédsko sa snaží postarať a nájsť ubytovanie pre 7000 žiadateľov o azyl týždenne. Tí prichádzajú do švédskych prístavov a na železničné stanice. Situácia je už však napätá, povedal dnes novinárom minister spravodlivosti a migračnej politiky Morgan Johansson.


"Teraz zažívame najväčší prílev utečencov od druhej svetovej vojny," uviedol Johansson, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. "Ak to bude pokračovať týždeň čo týždeň, potom budeme potrebovať viac ubytovacích zariadení," dodal minister.


Švédska štedrá azylová politika spôsobuje, že krajina sa stala jednou z najlákavejších destinácií pre ľudí utekajúcich pred vojnou a násilím na Blízkom východe či v Afrike. Sýrčania majú napríklad vo Švédsku automatické právo na trvalý pobyt.


Prisťahovalecký úrad v júli odhadol, že Švédsko prijme tento rok 74.000 žiadostí o azyl, ale zosilňujúca sa migračná kríza naznačuje, že tento počet pravdepodobne výrazne narastie.


Vláda musí túto výzvu zvládnuť, a tak plánuje vypracovať súpis nehnuteľností vlastnených štátom a štátnymi spoločnosťami, ktoré by mohli slúžiť na ubytovanie utečencov. Zoznam má zahŕňať aj vojenské kasárne, ako i prázdne väznice.


"Naše švédske väznice nie sú celkom zaplnené," informoval Johansson. Dodal, že vláda takisto urýchli vypracovanie plánovaných zákonov, ktoré rozložia záťaž ubytovania utečencov rovnomernejšie po všetkých švédskych regiónoch.


V súčasnosti môžu miestne úrady zablokovať trvalé umiestnenie utečencov vyhlásením, že jednoducho nemajú priestor.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona