Švédsko bude do Maroka vracať neplnoletých migrantov bez sprievodu

NETKY.SK • 20 Január 2016, 09:09 • 2 min
Švédsko bude do Maroka vracať neplnoletých migrantov bez sprievodu

ŠTOKHOLM - Švédsku sa podarilo dnes dosiahnuť s Marokom dohodu, na základe ktorej môže posielať nazad neplnoletých marockých migrantov bez sprievodu, ktorí vo Švédsku nemajú nárok na udelenie azylu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenia tamojšej vlády.

slovakia

left justify in out

Podľa švédskych úradov žijú totiž v Štokholme a ďalších švédskych mestách stovky marockých chlapcov bez domova. Tí sa tam práve v dôsledku ťažkých životných podmienok často zapletú do trestnej činnosti či predaja drog.

 

védska vláda, ktorá vo veci na Maroko naliehala už dlhšie, dnes uviedla, že sa jej podarilo s touto severoafrickou krajinou dosiahnuť dohodu. Na základe nej bude môcť takéto osoby posielať nazad do Maroka.

 

Švédske ministerstvo spravodlivosti avizovalo, že sa chystá zriadiť komisiu s predstaviteľmi oboch krajín, ktorá takýchto mladíkov identifikuje a pošle ich naspäť do Maroka.

 

K oznámeniu o vzájomnej dohode došlo štyri dni po tom, ako sa Švédsko rozhodlo neuznať sporné územie Západnej Sahary za nezávislú republiku, pripomenula AP.

 

Marocké kráľovstvo anektovalo bývalú španielsku kolóniu s bohatými zásobami nerastov v roku 1975 a reagovalo s hnevom, keď Švédsko vlani informovalo, že prehodnocuje svoju politiku voči Západnej Sahare. Marocká vláda vtedy uviedla, že bude uvažovať nad bojkotovaním švédskych výrobkov a spoločností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies